Колко е продължителността на живота на един акумулатор?

16956
Колко е продължителността на живота на един акумулатор?
Снимка: iStock

Дори начинаещите шофьори знаят, че задвижването на возилата им е невъзможно без акумулатора, но малцина са сигурни колко е животът на един акумулатор. Краткият отговор на този въпрос е 4–5 години. Само че този отговор не обхваща редица фактори – околна среда, грижа за автомобила и акумулатора, поведение на шофьора и не може да даде категорична яснота колко е животът на един акумулатор. За да удължите живота на своя, следва да знаете какво го уврежда и какво скъсява живота му, както и кое ваше поведение на пътя е вредно за акумулатора ви.

Фактори, които скъсяват живота на акумулатора

Какво да проверите и смените по колата преди старта на лятото

Автомобилът трябва да бъде подготвен не само за зимата, пролетта, но и за лятото. Смяната на зимни гуми с летни не е единственото, коет...

Ако се интересувате колко е продължителността на живота на един акумулатор, вероятно не задавате въпроса от чисто любопитство, а поради стремежа да удължите максимално живота на този на колата ви и да спестите средства от подмяната или ремонта му. Факторите, които скъсяват живота на акумулатора, са:

-          Висока температура на околната среда

Няма как да не сте забелязали, че паленето на автомобила зимата е по-трудно, отколкото през лятото. Реално обаче не студът, а жегата е враг номер едно на акумулатора. Екстремните температури водят до разреждане на батерията зa 48 чaca. Течностите в акумулатора се изпаряват под въздействие на твърде високите температури и това води до повреди в двигателя, които в крайна сметка скъсяват продължителността на живота му. Студът също не е особено полезен, но в сравнение с него жегата държи първото място. Тоест колко е живота на един акумулатор ще зависи и от климатичните особености и температурите в страната, в която се използва автомобилът.

-          Шофьорските ви навици

Начинът, по който шофирате и се отнасяте към автомобила ви, до голяма степен определя колко е живота на един акумулатор. Така например краткото ежедневно шофиране – едва по 10–20 минути не дава на алтернатора необходимото време за презареждане, а това води до скъсяване на живота на акумулатора.

Топ 6 причини защо загрява колата ви

Загряването на колата ви може да бъде изключително опасно, което налага да вземете незабавни мерки за профилактиката и недопускането на...

-          Отношението ви към автомобила и прегледите му

Техническите прегледи са от ключово значение, хвърлянето на едно око на акумулатора 4 пъти в годината също е добра идея. Така ще съумеете своевременно да откриете проблеми, индикатори за които могат да бъдат миризма, раздут вид на акумулатора и т.н. Обръщайте подобаващо внимание и на бавно задействащи се бордови електронни компоненти. Ако фаровете ви например трептят, това е сигнал, че е време за обърнете внимание на акумулатора, щом се вълнувате колко е живота на един акумулатор и щом целта ви е да не се налага да закупувате често нов. Малко по-рядко – 1-2 пъти в годината се препоръчва проверка на заряда на акумулатора с мултицет, както и на електролита. Важно е да знаете, че не се долива чешмяна вода, тъй като хлорът в нея е вреден, а дестилирана или дейонизирана вода.

Шофьорите, които се вълнуват колко е животът на един акумулатор, ще бъдат доволни да научат и че системно разреждане и самозареждане на акумулатора скъсява живота му, за да го избягват и да удължат живота на своя.

Внимавайте да не оставяте фаровете светнати или музиката работеща, докато колата е на паркинг. Това е най-лесният начин да ви „падне“ акумулаторът. Забравените фарове за ужас за шофьора и особено за този, които се вълнува колко е продължителността на живота на един акумулатор.

-          Вниманието и поведението ви през зимата

Експертни съвети как да шофирате по лоши пътища и да опазите колата си

По много наши пътища асфалтът по традиция се "сваля" заедно със снега, което понякога превръща пътното платно в истинско трасе с препят...

Добрите шофьори знаят, че ако оставят акумулатора разреден в колата, когато живакът в термометрите е много под нулата, водата, която се намира в клетките му, ще замръзне и ще ги разпука.

Дори най-добрите грижи, познаването на вредното поведение и избягването му, няма да направят акумулатора вечен. Той неизменно старее и идва моментът, в който следва да го замените с нов. Но удължаването на живота на акумулатора е напълно възможно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com