Колко е силна най-силната бира в света?

2612
Колко е силна най-силната бира в света?
Снимка: carolineandrade / Pixabay

Свикнали сме с мисълта, че бирата е относително слаба алкохолна напитка. Алкохолното съдържание на обикновена бира варира между 4% и 7%. Вече са доста разпространени и безалкохолните бири.

Но в света се произвеждат и бири, които „бият“ по алкохолно съдържание доста концентрирани питиета. С цел избягване на здравословни увреждания, за някои от тях, колкото и странно да звучи това за бира, производителите предупреждават, че препоръчителната доза за изпиване наведнъж е само няколко милилитра.

28%

Например, производител в Бостън, САЩ произвежда бира в керамична бутилка, която имитира формата на някои от медните казани, използвани в пивоварните. Алкохолното й съдържание е 28%. Тя отлежава 22 години в бъчви, където преди това са отлежавали елитни марки шери, коняк и уиски. С цена на дребно от 200 долара това е най-скъпата бира в САЩ.

32%

Бира с алкохолно съдържание 32% се прави от белгийска компания. Бирата отначало се замразява и ледът се отстранява. Така се увеличава алкохолното съдържание, тъй като алкохолът не замръзва и остава в напитката. Създателите предлагат напитката да се пие в малки дози, като „хубаво уиски“.

39%

Друга белгийската пивоварна произвежда бира с 39% алкохолно съдържание. Никога не е пускана в търговската мрежа, но тези, които са я опитвали на бирени фестивали, гарантират, че има вкус точно, както някои от „обикновените" бири.

Учени: Хората, които пият бира в това количество, живеят до 90 години

41%

Тази бира се описва от производителя като съдържаща 4 пъти повече хмел от обикновената, 4 четири пъти по-горчива и 4 пъти замразявана. При цена от 105 долара за бутилка, тя очевидно е и поне 40 пъти по-скъпа от обикновената бира.

55%

Бирата с този алкохолен градус, доста по-висок от градуса на елитните и не толкова елитни концентрирани алкохолни напитки, е с оригинална опаковка, която предизвиква нееднакви и доста противоречиви чувства сред потребителите: бутилките са поставени вътре в плюшени животни. През 2010 г. били произведени само 12 бутилки. През 2016 г. се произвели вече индустриални количествата, а симпатизантите, които инвестирали 20 000 долара в компанията, спечелили по бутилка.

57%

През 2011 г. немска пивоварна пуснала на пазара бира с 57% алкохолно съдържание. Производителят твърди, че е невъзможно да се увеличи допълнително алкохолната сила, без да се наруши германският Закон за чистотата на бирата, който съществува от 500 години и продължава да е валиден. От тази бира са произведени само 36 бутилки, като всяка една струва 200 евро.

Учени: Хората, които пият всеки ден бира, най-често се разболяват от това

60%

Холандска пивоварна също създала серия от силни бири. Въпреки ограниченото производство, холандците се оказали по-скромни и не толкова алчни, а може би и си направили по-добре сметката, като спазили основния и най-важен закон на пазара: по-ниски цени, по-голям оборот, по-голяма печалба. Затова и при тях цената не е скочила до небето: „само“ 35 евро шишето. Категорично и определено изгодна сделка в сравнение с вече споменатите бутилки в плюшени животни, които се продават на дребно по 750 евро.

65%

Шотландска пивоварна опитала да се пребори за титлата на най-силната бира в света през 2012 г. Но лабораторните тестове доказали добавянето на алкохол към продукта. Оттогава вече тази бира не се произвежда.

67,5%

Същият шотландски производител през следващата 2013 г. произвел бира с алкохолно съдържание 67,5%, която буквално изгаря стомаха. Етикетът препоръчва да не се превишава консумацията от 35 милилитра наведнъж. Специализираните интернет-сайтове дори не оценяват тази бира, тъй като има съмнения, че и в нея шотландците са добавили алкохол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com