Колко години е достигнало най-старото куче в света?

25801
Колко години е достигнало най-старото куче в света?
Снимка: iStock

Четириногите лаещи приятели на човека не могат да споделят живота му от неговото начало до неговия край. За жалост. Средната продължителност на живота на кучето е 12 години, като естествено тя варира в зависимост от грижите, които се полагат за него, и от породата. Дребните породи имат по-голяма продължителност на живота и могат да ни радват до 18 години, едрите породи споделят живота ни едва 10-тина години, а уличните кучета рядко доживяват до повече от 5 години, като там голяма роля в смъртността играят не само болестите и гладът, но и човешките действия – незаконни, свързани с отравяне, или случайни – ПТП-та.

Посочената средна продължителност на живота обаче не трябва да ви отчайва, тъй като има кучета, живели 2-3 пъти по-дълго от посочената. Най-старото куче в света все още е живо и е на впечатляваща възраст, красноречиво сочеща, че т.нар. средна продължителност на живота е точно това – средна продължителност, която съвсем не означава, че ще загубите домашния си любимец, достигнал 10-тата си година.

 Най-старото куче в света

Най-старото куче в света е родено през 1992 година и към настоящия момент е на възраст от 31 години. Най-старото куче в света е кръстено Боби и е португалска порода куче, селектирано за пазач на добитъка. Името на породата произхожда от името на района на произход – Алентехо в южна Португалия. Породата е едра – достига до 70 см. височина и до 60 кг., което предполага според посочените параметри на средната продължителност на живота, че Боби е следвало да си отиде около 2002 година. 21 години по-късно най-старото куче в света на всички времена все още е живо.

Кучета, живели над 25 години

Други пухкави четириноги приятели, които са доживели до дълбока старост и са напуснали стопаните си на възраст над 25 години, са:

  • Блу от Австралия, доживял до 29-годишна възраст,
  • Тафи от Обединеното кралство, доживял  до 27-годишна възраст,
  • Букси от Унгария, доживял до 26-годишна възраст,
  • Брамбъл от Обединеното кралство, доживял до 25-годишна възраст.

Едни от най-старите кучета на света все още са живи, като две от тях се намират в САЩ и са порода чихуахуа. Тяхната възраст е 23 години и само времето ще покаже дали някое от тях няма да подобри рекорда от 31 години и да се превърне в най-старото куче в света.

Кое е най-доброто куче пазач?

Как кучето ни да живее по-дълго?

Друг основен въпрос, който вълнува собствениците на кучета, е как да удължат живота на своя четириног приятел. Специалистите и ветеринарите посочват няколко важни стъпки, които може да предприемете, за да прибавите година-две към живота на косматия член на семейството ви.

1.       Поддържане на нормално тегло

Наднорменото тегло на кучето може да съкрати живота му с цели 2 години, което на фона на живот с продължителност около 10 е наистина сериозна цифра. Наднорменото тегло е рисков фактор за развитие на диабет, проблеми със ставите, сърдечни и белодробни заболявания и рак, които неминуемо скъсяват живота на кучето.

2.       Чести профилактични прегледи

Честите посещения на лекарския кабинет с цел профилактика са грижа, която може да подарите на домашния си любимец. Така ще бъдат идентифицирани евентуални здравословни проблеми, преди да станат сериозни или неподлежащи на лечение.

3.       Активност

Поддържайте нормална активност на четириногия си приятел. Ако го оставите да се залежи и пропуснете разходки и игри, ще съкратите живота му.

Как да си изберем най-доброто куче?

4.       Грижа за ставите

Ставите са сред най-честите проблеми на възрастното куче. Грижата за тях е предпоставка за съхраняване на активността, а тя – за поддържане на добрата форма и менталното здраве на кучето.

5.       Хранене

Ако любимецът ви има здравословен проблем, лекарят му ще ви препоръча храна, която помага за състоянието му. Разнообразното и пълноценно хранене е ключ към доброто здраве и доставяне на нужните вещества във всички останали случаи.

6.       Дентално здраве

Не пренебрегвайте денталното здраве, колкото и странно да ви звучи. Болните зъби или венци не само тормозят домашния любимец, но и водят до срив в имунната система, която, от своя страна, ако отслабена не може да се справи със заболяванията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com