Колко крачки минимум трябва да правим на ден?

5999
Колко крачки минимум трябва да правим на ден?
Снимка: iStock

Умерената двигателна активност, съобразена с възрастта и здравословното състояние, е от доказано значение за профилактика на заболяванията и наднорменото тегло, както и за поддържане на здравето. Дори да нямате физическите способности да тренирате в зала, дори здравословното ви състояние да не позволява силово или аеробно натоварване, а бягането и груповите спортове да са ви противопоказани, дори да имате костни, ставни заболявания или двигателни затруднения и дефицити, все още може да останете активни и да не се застоявате/залежавате, тъй като ходенето е полезно за всички и трудно могат да бъдат открити противопоказания.

Битува вярването, че има заложен определен брой крачки, който следва да извървим всеки ден, за да сме покрили абсолютния минимум. Колко крачки на ден следва да правим и зависи ли техният брой от подготовката ни, хроничните ни заболявания и евентуални други двигателни активности, или е константа?

Колко крачки на ден трябва да правим?

Повечето източници сочат, че всеки ден следва да извървим 10 000 крачки, като дори модерните смартфони имат крачкомери, които ни помагат да проверим дали сме постигнали целите си и колко крачки сме изминали в конкретния ден. Митът за десетте хиляди крачки на ден обаче е точно това – мит.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ходите пеша ежедневно

Публикациите, сочещи тази цифри, не взимат под внимание възрастта и здравословното състояние на човека. За много хора на преклонна възраст, страдащи от различни хронични заболявания, с намалени двигателни способности, твърде заети и неразполагащи със свободно време и прочие, 10 000 крачки са непостижима цел.

Нещо повече – ако пациент, възстановяващ се след тежко боледуване, операция или страдащ от болести на двигателната система, се опитва безотказно да измине 10 000 стъпки всеки ден, то тази нездравословна упоритост не само няма да допринесе за подобряване на здравословното състояние, но е възможно да има дори отрицателен ефект. Каква е истината?

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват на всеки човек да отдели минимум 150 минути всяка седмица за умерени упражнения, сред които и ходене пеша, но това далеч не означава да се опитвате да измиете всеки ден 10 000 крачки. Тези 150 минути или около два часа и половина могат да бъдат разделени на 30 минути 5 дни в седмицата или на 2 тренировки с продължителност над час – зависи от самочувствието ви, начина на живот, възможностите ви и времето, с което разполагате.

Този Център за контрол и превенция на заболяванията сочи, че 10 000 крачки могат да се окажат неподходящ брой, неприемлив или невъзможен за някои хора, поради което те напълно се отказват от двигателна активност, считайки че няма да постигнат нищо, ако извървяват няколко пъти по-малко от тези 10 000.

Защо точно 10 000 крачки?

Когато търсите информация колко крачки на ден трябва да изминавате, за да сте здрави, запитвали ли сте се защо точно 10 000? Всъщност този брой, към който така жадно се стремите, не почива на научни изследвания, а е плод на маркетингова стратегия. Идеята за 10 000 стъпки започва с японска маркетингова кампания от 1965 г., насочена към продажба на крачкомери.

Числото е избрано, защото е кръгло и лесно за запомняне. Какво ще рече това? Че имаме добра новина – и 5-6-7 000 крачки на ден са добра основа за постигане на умерена двигателна активност и за съхраняване на здравето, не трябва да се притеснявате, ако не изминавате 10 000 крачки. Вижте защо.

Фитнес експертите обясняват колко калории се изгарят при ходене

Погрешно броене

Макар че има съвременни научни изследвания, доказали подобряване на здравословното състояние на изследваните, след като са си изградили навика да изминават 10 000 крачки на ден, не трябва да се притеснявате, ако вашият крачкомер по време на тренировката ви показва по-малко число. Защо ли? Вероятно броите погрешно. Знаете ли, че всъщност може да се окаже, че извървявате много повече от тези 10 000 крачки, които отчитате с приложението на телефона си или с крачкомера по време на минутките ви за спорт и изграждане на двигателна култура?

Пътят до работното място, който извървявате пеша, тичането след детето в дома или в парка, обикалянето с пазарската количка в големите хипермаркети и куп други ежедневни дейности реално формират значителен брой крачки, които никой не взима под внимание. Повечето хора, живеещи активно и работещи или отглеждащи деца, дори не си дават сметка колко много крачки осъществяват на ден. Така че няма защо да се притеснявате, че във времето за спорт не изминавате тези 10 000 крачки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com