Колко на брой са Прибалтийските държави?

1641
Колко на брой са Прибалтийските държави?
Снимка: iStock

Прибалтийските държави е геополитически термин, който се отнася до трите суверенни страни на източното крайбрежие на Балтийски море:

Литва, Латвия и Естония.

Понятието “Прибалтийски държави” не бива да се бърка със Съвета на балтийските държави, европейска междуправителствена организация, учредена през 1992 г, в която влизат 11 страни-членки: Дания, Естония, Финландия, Германия, Исландия, Литва, Латвия, Норвегия, Полша, Русия, Швеция плюс представител на Европейския съюз.

Прибалтийските страни са членки на Европейския съюз от 2004 г. и наскоро станаха част от еврозоната (2011 и 2015 г.).

Площ и население

С обща площ от 175 228 кв.км Прибалтийските страни са малко повече от два пъти по-големи от Австрия. В Балтийско море, на север от Рижкия залив, се намира Западноестонският архипелаг, група от естонски острови.

В Прибалтийските страни живеят около 6 милиона души. Трите столици са Талин (Естония), Рига (Латвия) и Вилнюс (Литва). Говоримите езици са естонски, латвийски и литовски. В Естония и Латвия около една четвърт от населението са етнически руснаци.

Топ 10 държави по население в света

Обща история

След Първата световна война терминът “Прибалтийски държави” се използва за означаване на страните на Балтийско море, които получават своята независимост от Руската империя. След дълга и бурна история с променящи се политически сили, Червената армия окупира цялата територия на Литва, Латвия и Естония през юни 1940 г. и налага просъветски правителства. Съветите организират фалшифицирани избори и новоизбраните парламенти и на трите страни официално кандидатсват за “присъединяване” към Съветския съюз през август 1940 г.

Страните са включени в съюза като съветски социалистически републики. Населението им, обаче, е подложено на репресии, екзекуции и масови депортации. Руският език е установен като единствен работен език. Десетки хиляди хора са депортирани в затвори ГУЛАГ или трудови лагери от съветското правителство.
Нацистка Германия нахлува в района през 1941 г., но вместо освобождение, германците също налагат дискриминация, масови депортации и убийства, за да установят своята власт. През 1944 г. Прибалтийските държави са окупирани отново от Червената армия и съветската власт е възстановена.

“Пеещата революция” води до възстановяването на независимостта на Литва, Латвия и Естония. Недоволството от съветската система провокира масови демонстрации, различни протести в страните между 1987 и 1991 г. Кулминацията на тези протести стига в мирна политическа демонстрация, през която жива верига свързва трите балтийски столици - Талин, Рига и Вилнюс на 23 август 1989 г.

10-те най-посещавани страни в света

Икономика на Прибалтийските държави

След получаване на своята независимост през 1991 г. Прибалтийските държави постигат значителен икономически успех. Въвеждат се пазарни икономики, стандартът на живот се повишава и се постига висока степен на макроикономическа стабилност.

Любопитни факти за Прибалтийските страни

* Често ги наричат част от Източна Европа. Но според Френския национален географски институт,  географският център на Европа всъщност е в Литва. На 26 км северно от Вилнюс, в малкото селце Purnuskes се намира центърът на Европа, където днес е поставен паметник.
* В Рига живеят над една трета от латвийците. Известна като “Северния Париж”, Рига се гордее с прекрасна архитектура и чудесно местоположение на брега на Рижкия залив.
*  Повече от половината територия на Естония е покрита с гори. Много държави експлоатират околната среда и горите си, като ги изсичат за дървен материал. Естония признава значението на горите и залесява непрекъснато земната си площ.
* В Естония живеят мечки, вълци и рисове. Естония е дом на мечки, вълци и рисове. Дивите райони на Естония са като крачка назад във времето, с малка човешка популация и голям брой гори, в които живеят мечки, вълци и рисове. Срещат се също бобри, диви свине и лосове.
* Латвия има най-старото знаме в света. Все още се спори дали най-старото знаеме е на Латвия, Дания или Австрия. Според исторически сведения през 1279 г. град Цесис в Латвия е под обсада от вражески племена. Една стрела уцелва латвийския вожд. Разгневени, воините му свалят белите си ризи и ги “къпят” в кръвта на вожда, използвайки ги като бойни знамена. Така се появява знамето на Латвия с червени и бели ивици.
* Латвия е имала колонии в Африка и Карибите. Латвия е най-малката държава, която някога е била колониална сила и единствената източноевропейска страна, която може да се похвали с подобно минало. През XVII в. легендарното херцогство Курландия, предшественик на днешна Латвия, за кратко създава колонии едновременно в Африка и на Карибите, с което страната официално стъпва на три континента.
* В Латвия има бирен спа център. Пътуването ви до Рига няма да е пълноценно без посещение на известния Beer Spa в града. Посетителите могат да се насладят на топла бира, докато отпиват от освежаващата напитка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно