Колко на брой са щатите в САЩ?

60586
Колко на брой са щатите в САЩ?
Снимка: Getty Images/Guliver

Мощта и силата на САЩ се дължи на обединението на множество щати. По дефиниция и официално определение щат е държавна административно-териториална единица с определена степен на самоуправление в редица държави с федерално устройство.

Гражданите на всеки от щатите на САЩ са едновременно граждани и на САЩ, и на конкретния щат, в който имат жителство. Придвижването на хора и стоки между отделните щати е свободно. Освен САЩ има и други държави по света, съставени от щати – Австралия, Австрия, Бразилия, Венецуела, Индия, Малайзия, Мексико, Микронезия, Нигерия.

Всеки щат в САЩ е разделен на окръзи, като в два от щатите – Аляска и Луизиана – вместо понятието окръг се използва думата „енории“. Знаете ли колко са щатите в САЩ към днешна дата и променя ли се броят им през годините?

Знаете ли кой е най-големият щат в САЩ?

Колко на брой са щатите в САЩ?

Точно 50 са щатите, които формират САЩ, като освен тях в пределите на САЩ влизат и федералният окръг Вашингтон, както и няколко други територии. 50-те щата се различават съществено един от друг както по площ и територия, така и по брой на населението, като далеч не е задължително щатите с най-голяма територия да са най-гъсто населени.

Щатите в САЩ – площ, територия, население

Освен колко на брой са щатите в САЩ вероятно се вълнувате и от това кой е най-големият, най-малкият, най-населеният щат и други любопитни факти, свързани с 50-те щата в САЩ. Най-голяма по площ е Аляска 1 717 854 кв.км., чиято площ е почти тройна на втория по големина щат – Текас и няколко хиляди пъти по-голяма от територията на най-малкият щат – Род Айлънд, който е едва 4002 кв.км.

По отношение на броя на жителите си обаче най-големият по територия щат – Аляска е на едно от последните места с около 710231 жители, като това прави огромната територия на този щат рядконаселена.  С по-малък брой жители са едва 4 щата – Северна Дакота, Върмонт, Колумбия, Уайоминг – щатът с най-малък брой жители.

С най-голям брой жители е щатът Калифорния – около 37 253 956, следван от Тексас, Ню Йорк, Флорида и Илинойс – в тази последователност.

САЩ и Европа: Ще заживее ли по-малкият брат живот извън сянката на по-големия?

Любопитни факти за щатите на САЩ

Сред историите, свързани със САЩ, вероятно любопитството ви ще пробуди тази, която е свързана с прякорите на всеки щат. Да, всеки от щатите на САЩ има свой прякор, а част от прякорите са интересни или дори повече – забавни. Така например Хавайски острови са наричани щатът Алоха, като алоха означава „здравей“ и „любов“ на хавайски – романтично също като мястото, нали? Тексас е известен като щата на самотната звезда, а Тенеси като щата на доброволците. Имперски щат наричат Ню Йорк, а великолепния прякор Земята на очарованието носи щата Ню Мексико.

Мисури носи закачливия прякор „Покажи ми“, а щатът Калифорния остава известен като Златния щат. Много от прякорите са свързани с природата или природните богатства на дадения щат, онова, което се отглежда или което го отличава от останалите – ако се запознаете с всички прякори на щатите в САЩ ще срещнете и следните: земя на прериите, на диамантите, на горите, на вечнозелените растения, на мечките, на залива, на боровете, на сините треви и дори на индийските орехчета. Някои от прякорите са признати официално, докато други са известни на местните хора и се използват, но без да се считат за официални.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Таро хороскоп за 21 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com