Знаете ли кой е най-големият щат в САЩ?

34341
Знаете ли кой е най-големият щат в САЩ?
Снимка: Pixabay

Най-големият американски щат - Аляска - намира се в северозападната част на Северна Америка.

На изток граничи с Канада, на юг и запад - с Тихия океан, на север - с Северния ледовит океан. Флорида има най-дългата брегова линия на юг - щатът Аляска я превъзхожда по този показател и се простира на 2173 километра по морското крайбрежие.

Въпреки че Аляска има най-голямата площ, в него има само 700 000 души. Най-големият щат в САЩ е известен и с факта, че на територията му се намира най-високата планина в Северна Америка - Маккинли (височина 6194 метра).

Всички планински вериги на Аляска са част от Тихоокеанския огнен пръстен и образуват цяла вулканична верига, подложена на чести земетресения. Най-големият вулкан е Шишалдин, разположен на остров Унимак.

Мечка уби американски парашутист в Аляска

Наблизо е един от най-високите върхове на Алеутските острови. Северната част на Аляска е покрита с тундра, а малко на юг се простират приказни гори. В резултат на най-мощното вулканично изригване през 1912 г. възниква уникална Долина на десет хиляди дима.

Щатът Аляска е с огромна територия, която е заобиколена от няколко други щата. Следователно, за да стигнете от Аляска до най-близкия до него щат Вашингтон, е необходимо да преодолеете повече от осемстотин километра през територията на Канада.

Най-големият щат в Съединените щати съдържа повече от дванадесет хиляди реки, най-големите от които са река Юкон, която е дълга повече от три хиляди километра, река Колвил, дълга повече от шестстотин километра, и река Кускоквим, повече от Дължина 1300 километра.

В Аляска е измерена най-ниската температура на въздуха в цяла Северна Америка

Аляска има невероятно голям брой влажни зони и над три милиона езера. Голяма част от Аляска е покрита с ледници, като най-големият е Беринговият ледник, покриващ площ от 5800 квадратни километра.

Северна Аляска има две от най-големите зони на недокосната пустиня в Съединените щати: Арктическият национален резерват за диви животни се намира в североизточната част на щата.

Едно от най-важните предимства на Аляска е невероятно големият брой различни морски организми, които живеят в нейните води - това са скариди, раци и сьомга.

Аляска привлича различни риболовни компании, както и соло рибари, но за да ловите риба в щата, трябва да закупите специален лиценз.

Най-големият американски щат привлича не само любителите на риболова, но и любителите на ски, кучешки впрягове, ловци и просто туристи, които искат да се насладят на изключителната природна красота на щата . В момента Аляска започва да се радва на нарастваща популярност сред чуждестранните туристи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com