Колко реки има на територията на България?

17753
Колко реки има на територията на България?
Снимка: falco / Pixabay

В България има общо 325 реки с различна дължина и площ на речния басейн. В този брой приемаме естествени водни потоци с дължина над 20 км. Рекита са различни по дължина и водосборен басейн. Ето как може да се разпределят по дължина.

Над 100 км

32 са реките в България с дължина над 100 км, а на 6 от тях, дължината им на територията на страната е под 100 км. Тези 6 са Доспат, Канагьол, Луда река, Нишава, Струмешница, Тимок.

Искър

Най-дългата река (368 км), която тече изцяло на българска територия, е Искър. Тя е единственият рилски приток на река Дунав. Реката извира от алпийския пояс на Рила под връх Дамга и обединява 3 начални притока - Черни, Леви и Бели Искър. Преминава през Стара планина, като тук образува величественото Искърско дефиле, а при Лакатник реката започва да тече на обратно в североизточна посока до нейното вливане в Дунав. Смята се, че геологически Искър е най-старата река в България и основен източник на язовир Искър. 

Марица

Марица е най-дългата река на Балканския полуостров - 524 км, от които 321 км на територията на България. Тя е естествената граница между Гърция, Турция и България. 
Известна е като най-пълноводната българска река. В Марица се вливат около 100 български реки. Пълноводието й се дължи най-вече на реките, които се вливат в нея в средното течение. Извира от Рила и тече на север, пресича китната Долнобанска котловина, при гара Костенец завива на югоизток и навлиза в живописния пролом Момина клисура. Пресича Горнотракийската низина, а южно от Симеоновград навлиза в Харманлийския пролом, през Капитан Андреево - в Турция.

Коя е най-дългата река в България?

Дунав

Най-дългата река, която протича през България, е Дунав. Тя преминава през Централна и Източна Европа, през 10 европейски страни, преди да се влее в Черно море. Гранична е между България и Румъния. От древни времена е традиционен търговски път в Европа. 

Дунав е втората най-дълга река в Европа (2850 км) след Волга и приблизително 2415 км от течението на реката е плавателно. Делтата на Дунав е най-голямата делта на река в Европейския съюз и най-добре запазената делта на река в Европа, включена в списъка на ЮНЕСКО като част от световното наследство.

От 55 до 99 км

64 са реките в тази категория. Две от тях (Ерма и Лебница) са с дължина под 50 км на територията на България.
Сред най-известните реки в тази категория са Лом, Луда Река, Малки Искър, Луда Яна, Ерма, Поповска.

От 20 до 49 км

Най-голям е броят на реките в тази категория - 229, т.е. 71% от всичките български реки.
Няколко са най-късите реки в България, които попадат в тази категория - точно 20 км. Ето кои са те.

Поповски Лом, 20 км

Реката, известна още като Калакоч, е ляв приток на Черни Лом, от басейна на Русенски Лом. Извира на 1,2 км западно от връх Калакоч, най-високата точка на Поповските височини. До село Ковачевец тече в южна посока в дълбока долина, завива на изток и преминава през центъра на град Попово, като се влива в река Черни Лом. Пресича само две населени места - град Попово и село Ковачевец.

Коя е най-дълбоката река в България?

Ченгендере, 20 км

Извира под името Бахчадере от югозападните склонове на планината Сакар, тече на юг в тясна долина. В миналото се е вливала отляво в река Марица, но днес на 1 км преди бившето устие водите се насочват на изток в напоителен канал. Реката е ляв приток на Марица, тече в община Свиленград.

Сушичка река, 20 км

Извира под името Голямата река на 1753 м надморска височина от източния склон на връх Джама, най-високата точка на Малешевска планина. Отводнява най-южните части на планината Влахина и най-северните части на Малешевска планина. Влива се в река Струма.
По течението на реката в община Симитли са разположени 4 села: Сушица, Полена, Крупник и Черниче.

Елховска река, 20 км
Извира под името Искат на българо-гръцката граница, на 400 м от връх Кулата в Ардински дял на Западните Родопи. До село Елховец тече на север. В района на селата Пловдивци и Елховец има малки долинни разширения. Влива се отдясно в река Арда, на 689 м надморска височина, на територията на град Рудозем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com