Колко са видовете цветове на очите по света?

3747
Колко са видовете цветове на очите по света?
Снимка: iStock

Ирисът се състои от преден - мезодермален и заден - ектодермален слоеве. Предният слой се състои от външната граница и стромата. Съдържа хроматофори, съдържащи меланин. Цветът на окото зависи от разпределението на пигментите в този слой. Задният слой съдържа много пълни с фуцин пигментни клетки. Независимо от цвета на очите, задният слой е тъмен, с изключение на албиносите.

Колко са видовете цветове на очите по света?

Син

Външният слой на съдовете на ириса, образуван от колагенови влакна, е тъмно син на цвят. Ако влакната на външния ектодермален слой на ириса се характеризират с ниска плътност и ниско съдържание на меланин, тогава той има син цвят.

Сиво

За разлика от сините очи, в този случай плътността на колагеновите влакна в стромата е по-висока. Тъй като имат белезникав или сивкав оттенък, цветът вече няма да бъде син, а сив. Колкото по-висока е плътността на влакната, толкова по-светъл е цветът.

По цвета на очите се познава душата на човек

Зелено

Цветът на зелените очи се определя от малко количество меланин. Външният слой на ириса съдържа жълт или светлокафяв пигмент липофусцин. В комбинация със синия или циан цвят в резултат на разпръскване в стромата, резултатът е зелен. Цветът на ириса обикновено е неравномерен и има много различни нюанси.

Кафяво-жълто-зелено

Поради разнородността на цвета е трудно да се назове недвусмислено този цвят и затова се използват различни наименования: кафяво-жълто-зелено, кафяво-зелено или кафяво-сиво. Е смесен цвят. В зависимост от осветлението може да има златист, кафяво-зелен или кафяв оттенък.

Жълто

Жълтите очи имат монотонен светъл жълто-кафяв цвят. Понякога те се характеризират със златисто-зелен или червеникаво-меден оттенък. Това се дължи на пигмента липофусцин (липохром), който се намира и в зелените очи. Жълтият цвят на очите е изключително рядък.

Светлокафяво

Неравномерен кафяв цвят.

Кафяво

В този случай външният слой на ириса съдържа много меланин. Следователно, той абсорбира както високочестотна, така и нискочестотна светлина, а отразената светлина като цяло произвежда кафяво. Кафявото е най-често срещаният цвят на очите в света.

Тъмно кафяво

Еднороден тъмнокафяв цвят.

Черно

Структурата на черния ирис е подобна на кафявата, но концентрацията на меланин в него е толкова висока, че падащата върху него светлина се абсорбира почти напълно. В допълнение към черния ирис, цветът на очната ябълка може да бъде жълтеникав или сивкав.

Топ 8 интересни факта за цвета на очите, за които не сте знаели

Вродени нарушения

Аниридия

При аниридия ирисът напълно или частично липсва.

Албинизъм

Око на албинос. Цветът се определя от кръвоносните съдове и колагеновите влакна. Албиносите имат червени очи. Свързва се с липсата не само в мезодермалния, но и в ектодермалния слой на ириса на пигменти (по-специално меланин), поради което се определя от цвета на кръвта в прозрачните съдове на ириса.

Хетерохромия

Разликата в цвета на ирисите на очите се нарича хетерохромия. Тя може да бъде пълна - когато очите са напълно различни по цвят, или секторна (частична) - когато само част се различава по цвят от останалия ирис. Частичната хетерохромия също е централна хетерохромия - когато има два цвята в окото: единият в центъра на ириса, около зеницата, другият по-близо до края на ириса, централната хетерохромия е по-често срещана от другите разновидности. Това явление е много по-разпространено при котките и кучетата, отколкото при хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com