Колко струва най-скъпият дрон на света? (ВИДЕО)

31551
Колко струва най-скъпият дрон на света? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Дронът - безпилотен летателен апарат, управляван дистанционно или от бордови компютър, е не просто забавление за пораснали момчета или детска играчка. Отдавна той надрастна тази си роля и се използва не за любителски състезания на фенове на машината, а за фотозаснемане, военни цели, за подпомагане на полицията в борбата с престъпността, наблюдение, проучвания, отразяване на събития от репортери, от земеделските производители с цел проверяване на продукцията и състоянието ѝ, както и за редица други цели. Вероятно обхвата на употреба на дроновете ще нараства системно. Планира се например дронове да бъдат използвани за доставка на поръчани стоки от онлайн магазини, когато поръчките отговарят на размера и теглото, които е възможно да бъдат доставени с дрон. Всяка дейност има подходящ дрон, който позволява да бъде извършвана, като естествено и цената е различна. Най-скъпият дрон на света със сигурност ще ви изненада с цената си, която е внушителна.

Колко струва най-скъпият дрон на света?

Най-скъпият дрон на света струва 14.5 милиона долара. Неговото име е Reaper MQ-9. Този дрон, способен на дистанционно контролирани или автономни летателни операции, е разработен от General Atomics Aeronautical Systems предимно за Военновъздушните сили на САЩ. Възможностите му са удивителни, което определя и високата му цена. Най-скъпият дрон на света е предназначен за дълготрайно наблюдение на голяма надморска височина. Двигателят на Reaper с мощност 950 конски сили му позволява да носи 15 пъти повече боеприпаси и да лети с три пъти по-висока скорост от MQ-1. Контролът над полета се осъществява от надземна станция, както и употребата на оръжия. Предвижда се дронът да се използва до края на 2035 година, като непрекъснато се правят надстройки на оборудването. Към средата на изминалата 2021 година ВВС на САЩ експлоатираха над 300 MQ-9 Reapers.

Интересни факти за най-скъпия дрон на света в цифри

Няма да допринасяме за ескалацията в Украйна: Иран отказа да продава дронове на Русия

Иранското външно министерство официално заяви, че няма намерение да продава дронове на Русия. Това се съобщава в официалния канал в Tel...

СНИМКА: Getty Images

- 3.2 км. – това е разстоянието, на което бордовата камера на дрона може да разчете регистрационен номер.

- 1.2 секунди – това е нужното време, за да достигне командата от оператора до дрона.

- 6 – броят на пилоните на дрона.

- 14 часа – най-дългият полет на най-скъпия дрон, когато е зареден напълно. Обхватът му е 1900 километра

Турска компания подари 3 дрона "Байрактар" на Украйна

Турската компания Baykar реши да даде безплатно три ударни дрона "Байрактар" (Bayraktar) за украинските въоръжени сили. Парите за закуп...

- 2013 г. – годината, в която командването на специалните операции на военновъздушните сили на САЩ планира поддръжка на екипи за специални операции на места без инфраструктура.

- тегло, което може да носи, включително боперипаси - 2537 килограма. До 680 кг. са боеприпасите за две бойни бордови станции, а до 68 кг. са боеприпасите, които може да носи и изстреля от две извънбордови бойни станции. Дронът може да носи до 4 ракети "земя-въздух" "AGM-114 Хелфайър", но може и да бъде въоръжен с 4 ракети "Хелфайър" и 2 лазерно насочвани бомби GBU-12 Paveway II.

- скорост - 300 мили в час (около 480 км/ч)

Дроновете днес

Вероятно освен колко струва най-скъпият дрон на света днес се вълнувате и каква е съвременната употреба на тези летящи безпилотни апарати. Масово навлиза употребата на дронове за военни цели, като с тях се покриват дестинации, които са прекалено опасни или неприятни и трудни за хората. В настоящия век дроновете, които през миналия бяха забавление за юношите, се превърнаха в основен актив за повечето армии. Подобряването на технологиите, намаляването на цената и масовото производство позволиха дроновете да се използват и като помощницив бизнеса, бита, търговията и селското стопанство - за наблюдение на горски пожари, за инспекции на инфраструктурата, за въздушна фотография и разбира се – за състезания с дронове, с което ги познаваме и от изминалия век, когато летящите машинки се купуваха от запалени фенове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com