Колко вода трябва да пиете на ден

1573
Колко вода трябва да пиете на ден
Снимка: iStock/ Guliver

Тялото губи вода през целия ден, най-вече чрез урината и потта, но също така и от редовни функции на тялото като дишане например. За да предотвратите дехидратацията, трябва да приемате много вода от напитките и храната всеки ден.

Здравните експерти обикновено препоръчват осем чаши на ден, което се равнява на около 2 литра на ден. Въпреки това, някои експерти смятат, че трябва да се пие вода постоянно през целия ден, дори когато не усещате жажда.

Както при повечето неща и това зависи от отделния индивид. Много фактори (както вътрешни, така и външни) влияят на това колко вода е необходима на ден.

Колко вода трябва да приемаме на ден

За възрастни общата препоръка на експертите е  2,7 литра на ден за жени и 3,7 литра на ден за мъже. Това включва течности като вода, чайове и сокове, както и от храна. Около 20% от водата, която приемате идва от храните, които ядете.

Колко вода ви е необходима също зависи от:

Къде живеете. Ще имате нужда от повече вода в горещи, влажни или сухи зони. Освен това ще имате нужда от повече вода, ако живеете в планината или на голяма надморска височина.

Учени: Пийте поне по 5 чаши вода на ден и вижте какво ще се случи със сърцето ви

Вашата диета. Ако пиете много кафе и други кофеинови напитки, може да загубите повече вода чрез допълнително уриниране. Вероятно също ще трябва да пиете повече вода, ако диетата ви е богата на солени, пикантни или сладки храни, както и ако не ядете много хидратиращи храни с високо съдържание на вода като пресни или варени плодове и зеленчуци.

Температурата или сезона. Може да имате нужда от повече вода през по-топлите месеци, отколкото през по-хладните, поради изпотяване.

Вашата среда. Ако прекарвате повече време на открито на слънце или високи температури или в отоплена стая, може да почувствате жажда по-бързо.

Колко сте активни. Ако сте активни през деня или ходите много, ще имате нужда от повече вода, отколкото някой, който седи на бюро. Ако тренирате ще трябва да пиете повече, за да покриете загубата на вода.

В каква вода се вари месото - топла или студена

Здраве. Ако имате инфекция или треска, или ако губите течности чрез повръщане или диария, ще трябва да пиете повече вода. Ако имате здравословно състояние като диабет също ще имате нужда от повече вода. Някои лекарства като диуретици също могат да ви накарат да загубите вода.

Приемът на вода влияе ли върху енергийните нива и мозъчната функция

Много хора твърдят, че ако не сте хидратирани през целия ден, вашите енергийни нива и мозъчна функция започват да страдат.

Едно проучване при жени показва, че загубата на течности от 1,36% след тренировка влошава настроението и концентрацията и увеличава честотата на главоболието.

Друго проучване в Китай, което проследяващо 12 мъже в университета, установи, че липсата на достатъчно вода в продължение на 36 часа има забележим ефект върху умората, вниманието и фокуса, скоростта на реакцията и краткосрочната памет.

Дори леката дехидратация може да намали физическата ефективност. Клинично проучване върху по-възрастни, здрави мъже съобщава, че само 1% загуба на телесна вода намалява тяхната мускулна сила, сила и издръжливост.

Леката дехидратация, причинена от упражнения или топлина, може да има отрицателни ефекти както върху физическото, така и върху умственото ви представяне.

Източник: Healthline

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com