Копривата на сатаната - дори не дишайте наблизо!

8867
Копривата на сатаната - дори не дишайте наблизо!
Снимка: Steve Fitzgerald / CC BY-SA 4.0

Ако дяволът се е занимавал с ботаника и развъждане на растения, то определено е вършил това в Австралия. Много хора дори само като си представят опарване от коприва, неволно потръпват. А в Австралия расте нейният доста по-суров роднина, наричан „гимпи-гимпи“ (Dendrocnide moroides). Местните хора се страхуват от това растение, а жертвите му казват, че изгарянето прилича едновременно на изгаряне от огън и заливане с киселина, съчетани с удар на електрически ток.

Само не се чеши! Гимпи-гимпи обитава в тропиците в североизточната част на континента. Растението е открито през 1866 г., когато от него пострадал кон. Външно не изглежда особено забележително, прилича на обикновен храст. Но убийствената сила на гимпи-гимпи се крие в светлите жилки по повърхността на зелените листа. Те се състоят от множество малки власинки, съдържащи отровата мороидин. Тези „косми“ се забиват в кожата на човек или животно, откъсват се от корена си и остават в кожата за дълго време, тъй като е почти невъзможно да се извадят. Ужиленото място започва да сърби, но чесането му само разнася отровата по-бързо.

Вижте най-полезните свойства на копривата!

Хората се делят на два вида - тези които обожават коприва и тези на които им се повдига само при мисълта за нея. И двете групи обаче са...

Ще изсъхна, но и теб ще те боли! Въпреки цялата „жестокост“ на растението, има хора, които активно го защитават. Например професор Марина Хърли се занимава с изследване и опазване на местообитанията на гимпи-гимпи. Тя е опарвана от растението няколко пъти, но това не й пречи да продължи работата си. Жената колекционира страховити истории за жертви на гимпи-гимпи. Първото й изгаряне станало случайно – професорката вдигнала от земята сухо листо от „копривата на сатаната“ и се оказало, че изсушеното растение не губи способността си да жили. Подобни случаи имало и с други хора, които докосвали гимпи-гимпи в хербарии и били „опарвани“ или, направо казано, обгаряни.

Дори да не дишайте наблизо! Отровата невинаги действа веднага. Често човек започва да усеща болка няколко минути след контакт с растението. Но опасно е не само да докосваш гимпи-гимпи – а въобще да си близо до него. Отровните му власинки могат да се откъсват от листата и да летят във въздуха. Те са толкова малки, че е невъзможно да ги забележите навреме. Такова невнимание води до изгаряния на лигавиците и сериозни алергични реакции.

Париш не париш, ще те ям! Гимпи-гимпи се размножава чрез плодове. Изненадващо, но тези плодове са съвсем годни за консумация от хората. Само дето смелчаците, които се осмеляват да ги опитат, трябва да вземат превантивни мерки, защото повърхността на плода е покрита с отровните влакна. Необходимо е плодът да се избърше с кърпа, за да премахнете вредните вещества. След това проверете с ръката си за остатъчни власинки. Ако извадите късмет, всичко мине добре и нямате изгаряния, тогава можете да започнете да ядете. Хората за пръв път се решили на такава съмнителна дегустация, след като видели как австралийските животни ядат плодовете на това растение, сякаш израсло от дълбините на ада.

Но животните от Австралия научили хората не само да ядат „копривата на сатаната“. Благодарение на кенгуруто, например, бил измислен ниският старт в спорта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Четири вътрешни нагласи, които постоянно ви пречат да постигнете успех

Мъжете с тези 6 редки качества стават най-добрите съпрузи

Как се пише: съкровено или съкровенно?

Какво трябва да знаете за живота на вече събудилите се кърлежи?

6 психологически лайфхака, които работят твърде добре във ваша полза

Ако искате да живеете до 100 години, пийте тази чудотворна напитка всеки ден

Малко известни факти за морковите, които ще ви изумят

Фина пролетна билка с интересни ползи за организма

Зодиите, които имат невероятни умения да флиртуват

Кога се празнува Летен Никулден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com