Кралица Елизабет II празнува 92-ри рожден ден

3984
Кралица Елизабет II празнува 92-ри рожден ден
Снимка: Getty Images/Guliver

На 21 април кралица Елизабет II, която е най-дълго управлявалият монарх на Великобритания, навършва 92 години. На рождения си ден тя ще присъства на специален концерт, като сред изпълнителите ще фигурират Том Джоунс, Кайли Миноуг, Стинг, Шаги и други, съобщава Reuters, цитирана от Нова телевизия.

За родената в Лондон на 21 април 1926 г. принцеса Елизабет периодът на формиране се оказва Втората световна война. Бъдещата кралица и по-малката ѝ сестра, принцеса Маргарет, се обучават в домашни условия. Когато баща им става крал през 1936 г., Елизабет се оказва вероятната престолонаследничка. За да се подготви за бъдещата си роля, тя започва да изучава право и конституционна история, както и изкуства, музика, езда и плуване.

Елизабет II не позволи на британските пощи да се възползват от лика ѝ

Британската кралица Елизабет II отказа ликът й да бъде използван от кралските пощи като запазена марка, за да се опита закъсалата мат...

През октомври 1940 г., едва 14-годишна, принцеса Елизабет произнася първата си публична реч. През войната прекарва по-голямата част от времето в замъка „Уиндзор” извън Лондон, вместо в Бъкингамския дворец. През 1947 г. е оповестен годежът на принцеса Елизабет и Филип Маунтбатън, който има гръцко, датско и германско кралско потекло. Сватбата им е няколко месеца по-късно в Уестминстърското абатство в Лондон. Младоженецът получава титлите принц Филип и херцог на Единбург.

Младата принцеса Елизабет, която вече е майка на две деца - принц Чарлз и принцеса Ана, на 25-годишна възраст се озовава в центъра на британския политически живот, след като баща ѝ, крал Джордж Шести, умира внезапно през 1952 г. След като става кралица, Елизабет ражда още две деца - принцовете Андрю и Едуард.

През 1981 г. престолонаследникът принц Чарлз се жени за лейди Даяна Спенсър. Бракът им е белязан от слухове за афера между Чарлз и бившата му приятелка, омъжената по това време Камила Паркър-Боулс, която през 2005 г. стана негова втора съпруга. През 1992 г. е оповестено, че принц Чарлз и принцеса Даяна планират да се разделят. Това събитие, както и голям пожар в замъка „Уиндзор”, карат Нейно Величество да нарече 1992 г. "annus horribilis" - "ужасна година" на латински.

Елизабет II не позволи на британските пощи да се възползват от лика ѝ

Британската кралица Елизабет II отказа ликът й да бъде използван от кралските пощи като запазена марка, за да се опита закъсалата мат...

Даяна умира в автомобилна катастрофа през 1997 г. Кончината потапя нацията в скръб. Мнозина критикуват кралското семейство, в това число и кралицата, за студенината им към принцесата. Кралица Елизабет II е казвала, че в подобни трудни времена я крепят християнската вяра и максимата "умереност във всичко", изповядвана от кралица Виктория.

Елизабет II бе класирана миналата година на 329-о място по богатство в Обединеното кралство със състояние, оценено на 360 милиона британски лири.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...