Кучета откриват COVID-19 чрез подушване на подмишници

3569
Кучета откриват COVID-19 чрез подушване на подмишници
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че ваксината за коронавируса ще помогне да се спре разпространението на пандемията, откриването на всички, които могат да носят вируса, все още е проблем. За щастие най-добрият приятел на човека сега е насреща. Изследователи във Франция помагат за специално обучение на кучета за откриване на хора, заразени с COVID-19 чрез подушване на подмишниците им.

Ново проучване, по което пилотни програми изникват по целия свят, открива, че кучетата могат да подушат коронавируса в потта на хората. Благодарение на прочутото си обоняние, кучетата от години намират наркотици, експлозиви и дори успешно се справят с болести като рак.

Френските учени сега показват как нашите космати приятели могат да помогнат и за спасяването на човешки животи по време на пандемията, като откриват следи от вируса. Ранен експеримент показва, че кучетата могат да бъдат между 75 и 100 процента ефективни при откриване на болестта с носа си.

Техниката вече е внедрена в няколко страни като ОАЕ, Ливан, Финландия, Австралия и другаде, съобщава "Стъди Файндс". Пътуващите може би вече са виждали специално обучените кучета на някои летища, но изследователите все още се опитват да докажат без съмнение, че кучетата могат да индетифицират аромата преди методът да бъде напълно приет.

Екипът зад проучването се надява, че техните открития ще доведат до това кучетата да могат да помогнат срещу COVID в някои части на света без инфраструктура за скъпи програми за масово тестване. Любимите животни обаче могат да се използват навсякъде, с надеждата, че инвазивните назални тампони могат да бъдат заменени с обикновена проба пот, взета изпод мишниците, за да може кучето да я подуши.

Алтернатива за масово тестване?

Професор Доминик Гранджиан от Националната ветеринарна школа на Париж казва, че кучетата могат да проверят голям брой хора за кратък период от време.

„Резултатите са добри и съм щастлив, наистина щастлив“,каза той. „Това е успех от техническа и научна гледна точка и е изненадващо, защото не знаехме какво ще имаме като резултат.“

„Резултатите са потвърдени от Световната здравна организация и те ни дадоха малко пари, което е добре. Вероятно страната, която е най-напреднала в момента, е ОАЕ, където има кучета на три международни летища. Те разполагат с мобилни единици и в селата и при хора, които могат да бъдат по-изложени на вируса“, обяснява професорът.

„За нас тук идеята беше, разбира се, летищата, но мога да си представя малък град с няколко кучета и население, което може да бъде тествано, когато пожелае. Просто идвате и поставяте тампон под вашата подмишница и давате това на кучето, което ще ви покаже да или не. Кучетата биха могли да направят това много бързо при голям брой хора", уверява ученият.

Край на пандемията с едно подушване

Гранджиан добавя, че кучетата могат да бъдат използвани и там, където хората не са склонни да правят неудобните тестове с назален тампон. По време на проучването, започнало през март, изследователите използвали шест кучета, предварително обучени да подушват бомби, рак на дебелото черво или използвани в мисии за търсене и спасяване, като те били преквалифицирани за откриване на COVID-19. След това те събрали проби от пот от 177 души (95 с COVID-19 и 82 без) и след това поставили пробите в конуси, за да могат кучетата да ги подушат. При опитите кучетата успешно избирали заразената пот.

Професор Гранджиан и неговият екип са извършили допълнителни проучвания, за да потвърдят резултатите си и са планирали повече през 2021 г. Те също са издали „практическо ръководство“ за други учени, за да помогнат на други в техните изследвания и изграждат набор от „международни стандарти за обучение“ на кучета.

„Работим с много държави. Мисля, че има 20 държави, които работят с нас. Невероятно, наистина невероятно“, заключава проф. Гранджиан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com