Културното министерство поиска извинение от "Господари на ефира"

16999
Културното министерство поиска извинение от "Господари на ефира"
Снимка: БГНЕС

Министерството на културата официално поиска извинение от "Господари на ефира". Според ведомството от телевизионното предаване са преиначили думи на културния министър Вежди Рашидов и са ги направили да звучат така, все едно не знае къде е роден Иван Вазов.

В съобщението на културното министерство се казва, че в предаването "Господари на ефира" от 14 май 2015 г. е излъчена част от изказване на министъра на културата Вежди Рашидов от участието му в дискусия за културния туризъм в град Карлово. Незнайно защо думите на г-н Рашидов: „... аз даже се изненадах, не знаех, че Иван Лазаров е роден в Карлово...” бяха преиначени така, че да излезе, че говори за Иван Вазов, твърдят от ведомството.

Роден е Иван Вазов

На днешната дата, през 1850 година, е роден Патриарха на българската литература Иван Вазов. Вазов произхожда от семейство на търговец....

"Преди да се изкаже министър Рашидов, имаше презентация за Карлово, където въобще не е ставало дума за Патриарха на българската литература Иван Вазов, за когото всички от деца знаем, че е роден в Сопот, а за хора, родени в Карлово. Показани бяха и творби на Иван Лазаров. Вежди Рашидов познава отлично творчеството на големия наш скулптор Иван Лазаров, но не е знаел, че той е роден в Карлово. Уважаваме предаването „Господари на ефира”, но гафът в случая е негов, а не на министъра. Ето защо настояваме от екипа на тв предаването „Господари на ефира” да се извинят за злепоставянето на Вежди Рашидов", казват от министерството.

"Позволяваме си и да припомним също, че през юли т.г. гр. Сопот ще бъде домакин на националните тържества, посветени на 165-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По настояване на Инициативен комитет, представляващ близо 500 сопотчани, празниците ще бъдат под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. По същото време в подбалканския град ще отбележат и 80 години от създаването на къща музей "Иван Вазов", завършва съобщението на ведомството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно