Къде е най-топло в България

5855
Къде е най-топло в България

През зимата температурите в България обикновено падат, но има региони, където е по-топло в сравнение с другите области. Ето в кои области е най-топло през зимата:

  • Южното черноморско крайбрежие - тук обикновено има по-благоприятни зимни температури поради влиянието на морската обстановка;
  • Долината на река Струма - особено в района около Сандански;
  • Долината на река Марица - районът около Пловдив и долината на река Марица обикновено е с по-топли зимни температури в сравнение с някои други райони в страната.

Кой е най-топлият град през зимата?

Още: Светът се нуждае от трилиони долари за борба с климатичните промени

Сандански

Средната годишна температура на града е почти 14,7 градуса при средна годишна температура за страната 12,6 градуса. През най-горещите месеци температурата в Сандански достига 26 градуса.

Много рядко в района вали сняг, но дори и когато това се случи, снежната покривка не се задържа за повече от няколко дни. Не се наблюдават резки промени в температурата. Освен че е най-топлият град, Сандански е градът в България с най-ниска влажност на въздуха, което го прави подходящ за лечение на астматични, алергични и други заболявания и го превръща в предпочитано място за здравен туризъм.

Градът е заобиколен от планината Пирин, която го защитава от северните ветрове. Сандански е с голям брой слънчеви дни в годината - 278. Средната годишна продължителност на слънчевото греене е 2450 часа. 

Още: Между 11 000 и 14 000 души умират всяка година заради мръсния въздух в България

Местоположение

Сандански е разположен амфитеатрално върху крайните югозападни склонове на планината Пирин по долното течение на река Санданска Бистрица. Местоположението му между Кресненското и Рупелското дефилета е една от причините за изключително благоприятните му климатични особености. Градът се издига на 220-240 м надморска височина. Носи името на българския революционер Яне Сандански - деец на Вътрешно македоно-одринска революционна организация в Серския революционен окръг.

Минерално богатство

В най-топлия град в България има над 80 извора с температура на водата от 42 до 81 градуса. Минерализацията е ниска и варира около 0,57-0,69 г. Минералните води са бистри, без мирис и приятни за пиене. Съчетанието вода-климат е подходящо за лечение на неспецифични, хронични заболявания на дихателната система (бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит), състояния след пневмония, бронхиентазит, емфизем на белия дроб в начален стадий и мн.др.

Съчетанието от благоприятни природни дадености и богатството от минерални извори, ниска минерализация, богат химически състав, лекуващи множество заболявания и с възможност за къпане на открито през цялата година, привличат заселници в тези земи още в древността.
Уникалният климат и минералните извори прославят Сандански като най-добрата лечебница за бронхиална астма в Европа, както и на белодробни заболявания, хронични ринити, синузити, неврологични заболявания, кожни алергии, бъбречни и урологични заболявания.
Всяка година в курорта почиват и се лекуват над 100 000 души от страната и чужбина. На територията на Сандански има над 50 модерни хотела, като голяма част от тях имат СПА центрове, използващи лековитите минерални води.

Още: Очакван рекорд: Преживяхме най-топлия януари (ГРАФИКИ)

Парк “Свети Врач”

Една от забележителностите на града е градският парк “Свети Врач”. Паркът заема площ от 344 декара с над 100 дървесни вида и над 160 вида цветя. Това е един от най-големите по площ паркове в България и единственият с пясъчни алеи. Простира се на двата бряга на река Санданска Бистрица. Първите засадени фиданки са от бял и черен бор от войниците и командира на Втора армия ген. Георги Тодоров през 1916 г. За да решат проблема с комарите около реката, през 1919 г. от Италия са доставени 18 фиданки от софора и кедър. През 1981 г. паркът започва да носи името “Свети Врач”, а от 1991 г. е обявен за паметник на градинско-парковото изкуство.

Днес в парка има над 160 растителни вида, сред които вековни чинари, обявени за природна забележителност. Срещат се растителни видове от Далечния изток, Америка, Средиземноморието. В парка има изкуствено езеро с патици и лебеди.

"След утрешния ден": климатолози прогнозират замръзване на Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com