Къде се намира най-големият водопад в света?

21506
Къде се намира най-големият водопад в света?
Снимка: StockSnap / Pixabay

Кой е най-големият водопад в света?

Ниагарският и Игуасу са сред най-величествените и най-красивите, Виктория е най-широкият, два пъти по-широк и два пъти по-дълбок от Ниагарския. Най-високият водопад се намира под водата, между Гренландия и Исландия. Но в тази статия ще разкажем за най-високия водопад в света на сушата.

Кой е най-високият водопад в света?

Анхел

Водопадът Анхел е най-високият непрекъснат водопад в света, който се спуска от височина от 979 метра. Разположен е на територията не Венецуела, на река Кереп, приток на река Чурун, която е малък приток на река Ориноко. От юни до декември, когато е дъждовният период, Анхел е невероятно живописен водопад, а през останалата част от годината е тънка струя вода.

Къде се намира най-високият водопад в България?

Откриване на водопада Анхел

През 1935 г. американският приключенец Джим Ейнджъл пилотира своя еднодвигателен самолет над венецуелската джунгла и случайно попада на обвито от облаци плато, от което се изливат безброй водопади. Пилотът предприема маневра, за да избегне плоските върхове и се връща отново. За своя изненада вижда изящна струя вода, стичаща се в саваната далече под него. Струята пада 15 пъти по-дълго от тази на Ниагара. Така Джим Ейнджъл открива най-високия водопад на земята, който е кръстен на него - Ейнджъл или Анхел, както се произнася на испански.

Смяна на името на водопада

През 2009 г. венецуелският президент Уго Чавес обявява, че водопадът трябва да промени името си на Керепакупай Меру, което означава “Планината на Бога на злото” или “Планината на дявола”. Оправдава решението си с факта, че мястото е познато на местните с това име много преди пилотът Джим Ейнджъл да премине оттук. Чавес твърди, че това местно природно богатство трябва да носи собствено име. Но и до днес водопадът е известен в цял свят с името Анхел.

Как се стига до водопада Анхел

Водопадът Анхел е едно от най-посещаваните места във Венецуела. Да се стигне до него, обаче, не е толкова лесно. Водопадът представлява цяла система от по-малки водопади, разположени в изолирана джунгла. Желаещите да стигнат до водопада, трябва да предприемат поход по реката, което се случва след месец юни, когато нивото на водата се показва. От декември до март е сухият период, когато не е възможно да се стигне до водопада по река.

Друг начин да се стигне до водопада е да се вземе малък самолет от столицата Каракас или от Сиудад Боливар. Преди да излетят, туристите трябва да докажат, че са ваксинирани срещу жълта треска. Не съществува сухопътен маршрут до водопада.

Кой е най-красивият водопад в България?

Величието на Анхел

Анхел е разположен в национален парк “Канайма”, втория по големина национален парк във Венецуела. Водите се спускат от цепнатина близо до върха на планината Ауян-тепуи в Дяволския каньон на височина 979 м.
Водопадът Анхел беше един от 28-те финалисти в избора на Седемте природни чудеса на света. 

Национален парк “Канайма”

Националният парк “Канайма” е с площ от 30 000 кв. км и е включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното наследство през 1994 г.

“Канайма” се намира в щата Боливар, а районът граничи с Бразилия и Гвиана. Мястото е приказно красиво, изпълнено с пещери и реки. Думата “Тепуи” в превод от езика на местното племе означава “дом на боговете”. Тепуи представляват планински масиви, които създават сюрреалистични пейзажи от безкрайни водопади, каскади и скални образувания. 

През 1595 г. английският мореплавател и изследовател сър Уолтър Райли посещава района в търсене на Елдорадо и остава очарован от блестящата кристална планина, от която според него “тече река, която не се докосва до склоновете на планината, а пада към земята с ужасен грохот, сякаш 100 огромни камбани се удрят една в друга”. Този великолепен пейзаж вдъхновява Артър Конан Дойл да напише своя шедьовър “Изгубеният свят”, затова днес парк “Кайнама” често е наричан Изгубените светове на Венецуела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com