Къде се намира най-голямата статуя в света

10781
Къде се намира най-голямата статуя в света
Снимка: iStock

Много хора смятат, че най-високата статуя в света е Статуята на Свободата в САЩ, открита на 28 октомври 1886 г. на остров в пристанището на Ню Йорк. Нейната височина заедно с постамента е 93 м. Но тя ли е наистина най-високата в цял свят?

Коя е най-голямата статуя в света?

Оказва се, че съществува още по-голям монумент. Нарича се Статуята на единството и е разположена на територията на индийския остров Садху в коритото на река Нармада в щата Гуджарат. Заедно с постамента тя се издига на цели 240 м – два и половина пъти повече от американската си посестрима и 6 пъти по-голяма от Статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро. Открита е само преди две години – на 31 октомври 2018 г.

Колко тежи Айфеловата кула?

Предназначение и символика

Монументът е посветен на Сардар Валабхай Пател (1875-1950), един от най-известните лидери на движението за независимост на Индия, верен последовател на Махатма Ганди и автор на конституцията на страната.

Идеята за статуя, посветена на Пател, хрумва на министър-председателя на Индия Нарендра Моди през 2010 г. Започва кампания за събирането на желязо, необходимо за строежа. Индийските фермери са призовани да жертват старите и неизползваеми селскостопански оръдия на труда и така са набавени 5000 тона желязо. То е разтопено и превърнато в арматура за основата.

Статуя на единството

Уникални характеристики

Авторите на проекта искали монументът да не прилича на никой друг. В Индия има много паметници на великия политически деец, но този трябвало да бъде по-различен и да подчертава достойнството, увереността и добротата му. В края на краищата е решено за образец да се използва натуралистичната статуя на Пател, поставена на едно от индийските летища, която да се уголеми.

Фигурата е отлята в Китай с помощта на 250 инженери и 3000 работници. Тежи над 100 хил. тона и струва 358 млн. евро. На 153-тия метър, приблизително на нивото на гърдите, е разположена панорамна площадка. До нея се стига със скоростни асансьори от вътрешната страна, където има посетителски център, галерия и мемориална градина.

Статуята на свободата: Коя държава я подарява на САЩ

Бъдещи перспективи

Възможно е скоро Статуята на единството да престане да бъде най-високата в света. През 2016 г. министър-председателят на Индия е положил основите на нова статуя великан, посветена на националния герой Шиваджи. Очаква се тя да бъде по-висока от паметника на Пател.

Статуята на единството е символ на единство и стремеж за свобода. Нейната височина превъзхожда всички очаквания и я прави истинско чудо на инженерното изкуство, и културата на Индия. Статуята не само привлича туристи, но и вдъхновява хората да търсят величието и духовното богатство в националното си наследство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com