Легенда и факти: Река Искър

27612
Легенда и факти: Река Искър
Снимка: БГНЕС

Река Искър, позната в миналото като Ескус, минава през 4 области в България, преди да се влее в Дунав като неин десен приток. Искър е най-дългата река у нас, която тече изцяло през българска земя – от извора до вливането си в Дунав. Дължината на Искър е 340 километра, а заедно с река Бели Искър достига внушителните 368 километра, които ѝ отреждат и първото място. Реката държи и първенството по възраст на Балканите и е най-старата река на Балканския полуостров. Както разбрахте е приток на Дунав, но откъде извира река Искър?

Откъде извира река Искър?

Изворът на най-дългата река у нас се намира на 1047 метра надморска височина в Рила планина. Искър е единствената българска река, която извира от Южна България и се влива в Дунав, факт, който е странен, защото реката е принудена да преодолее три планински прегради – Средногорската, Старопланинската и Предбалканската, за да го направи. Искър е и единствената река, която извира от Рила и не поема към Бяло море или към река Марица. Може би именно поради тази причина, че няма други реки, следващи нейния път и е единствена, много хора, които знаят, че се влива в Дунав грешат мястото на извора ѝ или се колебаят откъде извира река Искър.

Значение на река Искър

Стопанското значение и природните дадености на Искър безспорно са фактор за развитието на селищата в района на реката от незапомнени времена до днес. Начинът, по който се използват водите, със сигурност се променя през годините и вековете, но значението и ролята на реката остават константа.

По поречието ѝ са най-големият у нас язовир Искър и живописният Панчаревски пролом, намиращи се на територията на София област. Най-забележителната част на първия от четирите пролома по поречието на Искър е красив меандър, обявен за природна забележителност, на чиито ляв бряг е Кокалянският манастир, датиращ от 14 век, издигнат по времето на цар Иван Александър, а на десния бряг извисява древната си гръд средновековната крепост Урвич, създадена около 9 – 10 век, но най-голяма роля изиграла по време на Втората българска държава и за отбраната на Средец. Голяма част от Панчаревския пролом попада в пределите на Натура 2000 и се полагат усилия за запазване на флората и фауната непокътнати. Панчаревското езеро, намиращо се на територията на пролома, е живописно и красиво кътче, предпочитано като място за отдих, почивка и риболов.

Многобройни са притоците на Искър, което прави реката по-пълноводна и подходяща за използването ѝ за производство на електроенергия и водоснабдяване. Това е най-важното предназначение на горното и средното течение на Искър, докато долното се използва основно за напояване, което е напълно очаквано, като се има предвид, че то преминава през Дунавската равнина, пълна с обработваеми земи.

Легенда за река Искър

Освен откъде извира река Искър любопитна е и легендата за реката. Тя разказва за района на Своге, който някога е бил дъно на езеро, чиито води пресъхнали внезапно и отнели живота на млад рибар на име Искър. Именно на него е кръстена реката според тази легенда.

Според историческите извори обаче името на река Искър има тракийски произход и произлиза от  корените „еску“ и „рои“, което в семантичен план се превежда Ескурои или „вода в реката", както е и старото име на Искър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com