Легенди за Великденското яйце

6392
Легенди за Великденското яйце
Снимка: Pixabay.com

На прага сме на един от най-светлите християнски празници - Великден. Замисляли ли сте се някога за символиката на яйцата и защо те са водещи при всички обичаи на Възкресение Христово? Днес ще открехнем завесите и ще ви разкажем няколко древни легенди и предания, стигнали до наши дни от човек на човек и от уста на уста, за да проследим пътя на яйцето, което се е превърнало в свещен символ на Християнските обичаи на този светъл празник!

Според една легенда, Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Тя горчиво се разплакала, една сълза се търкулнала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.

Как да обагрим нетрадиционно яйцата за Великден

Ароматните топли козунаци и пъстрите великденски яйца скоро ще бъдат част от празничната ни трапеза за Великден. Великден е време за на...

Друга легенда разказва, че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Кръвта му се стичала върху яйцето и го оцветила в червено. Оттук идва обичаят първото яйце да се боядисва в червено, а най-възрастната жена в семейството да взима първото червено яйце и с него да чертае кръст по челата на децата за здраве, а после да го заравя в нивата за плодородие, или просто да го запазва и след година време да го чупи и по него да гадае за следващата година.

Според трето предание, когато Мария Магдалена отишла в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древно юдейската традиция, яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата.

Има още една легенда за първото великденско яйце. Мария Магдалена поднесла яйце на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос. Императорът казал, че това е невъзможно и че би повярвал само ако на мига яйцето, което държи, се оцвети с червено.

Според последното предание,което ще ви разкажем, когато вестта за Възкресението стигнала до пазара, една жена, която продавала яйца, не повярвала, защото видяла с очите си, че Исус Христос е издъхнал още на кръста. Тогава яйцата в кошницата й почервенели, тя видяла това чудо и пуснала вярата в сърцето си!

Защо има великденски яйца и великденско зайче?

Великден е най-важният християнски празник, денят когато християните празнуват възкресението на Исус Христос. Библията казва, че Христ...

Пред очите на римския император то се обагрило в червено, за това и червеният цвят за великденските яйца е основен. 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com