Лекар: Яжте редовно кумкуат, за да намалите риска от развитие на рак

2994
Лекар: Яжте редовно кумкуат, за да намалите риска от развитие на рак
Снимка: iStock

Кумкуатът е единственият цитрусов плод, който може да се консумира, без да се бели. Принадлежи към семейството на цитрусовите растения и е от Южна Азия. Дървото дава плод, който прилича на мъничък продълговат портокал, а вкусът му е много кисел и в същото време леко сладък. Причината за този вкус е, че кумкуатът може да се яде с кората и въпреки че пулпата има кисел вкус, кората осигурява известна доза сладост.

Кумкуатът може да се яде както самостоятелно, така и да се добавя към салати, печива и мармалади. Той е изключително богат на хранителни вещества и осигурява витамини и минерали, подходящ е и за хората, които спазват хранителен режим, защото е нискокалоричен. Кумкуатът е богат на фибри и витамин С, манган, калций и витамин А.

Кумкуат - чудото за силна имунна система. Какво е то и как да го хапвате?

С какво е полезен кумкуатът ?

Редуцира теглото – понеже този плод е нискокалоричен, той може да присъства в менюто на хората, които искат да се отърват от излишните килограми. Кумкуатът е богат на фибри и отговаря на 26% от дневните нужди от фибри и осигурява само 71 калории. Понеже фибрите се движат бавно през организма неусвоени, помагат за забавяне на изпразването на стомаха и поддържането на чувство за ситост за по-дълъг период от време.

Поддържа здравето на храносмилателната система – както вече споменахме кумкуатът е богат на фибри, който е полезен за здравето, особено за храносмилането, като предпазват от възпалителни заболявания на червата и предотвратяват появата на язви. Диетата с високо съдържание на фибри е свързана с намален риск от рак на дебелото черво.

Повишава имунната система – кумкуатът е богат на витамин С, който е полезен за организма и повишава имунитета. Когато човек си набавя достатъчно количество витамин С, организмът му се бори по-лесно с настинки, респираторни инфекции, пневмонии и диария. Понеже кумкуатите са богати на антиоксиданти, тяхната редовна консумация може да предотврати натрупването на свободни радикали и намалява риска от хронични заболявания. Редовният прием на храни, богати на антиоксиданти подобрява имунната система и предпазва от инфекции, причинени от бактерии, паразити и вируси.

Плодът, който може да помогне в борбата с рака

Свързва се с по-нисък риск от развитие на рак – благодарение на високите антиоксиданти в кумкуата, редовната му консумация води до по-нисък риск от развитие на рак. Цитрусовите плодове като портокали, лимони, кумкуат и лайм се смятат за най-добрите храни при борбата с рака. Редовната консумация на цитрусови плодове намалява с 10% риска от развитие на рак на гърдата. Също така редовният прием на портокали, лимони и др. се свързва с по-нисък риск от развитие на рак на стомаха, панкреаса и хранопровода.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com