Лесни начини да намалите загубата на хранителни вещества при готвене

1198
Лесни начини да намалите загубата на хранителни вещества при готвене
Снимка: iStock/Guliver

Всеки има свой собствен начин на приготвяне на ястия. От варене, сотиране и пържене до печене на скара – процесът и техниката на приготвяне на храна варират при различните хора. За съжаление, разнообразният метод на готвене допринася за изчерпването на хранителните вещества от съставките, ако не ги третирате по правилния начин.

От съхраняване на плодове и зеленчуци в хладилника след бране до прекалено варене – дори обичайните начини за приготвяне на ястия водят до загуба на хранителни вещества. Но с няколко промени във вашия метод на готвене можете да запазите значителна част от хранителния състав в ястията си, като същевременно извличате максимални ползи с всяка хапка, която консумирате! Ето няколко трика, които да следвате, докато приготвяте храната, за да намалите загубата на полезни хранителни вещества: 

Готвачи разкриват кои са най-големите грешки при готвенето: 7 трика за бързо готвене

Ограничете процеса на кипене

Витамин А и други мастноразтворими хранителни вещества могат лесно да бъдат унищожени чрез прекомерно кипене. Според експертите, колкото по-дълго зеленчуците стоят във водата, толкова по-голямо количество витамини и минерали се отделят и попадат в нея. Вместо да варите зеленчуците, изберете други методи за обработка като бланширане, но за по-кратък период от време, тъй като и това също причинява известна загуба на хранителни вещества или можете да използвате водата, която сте използвали за варене във вашите супи и яхнии, вместо просто да я излеете.

Обърнете внимание на измиването на плодовете и зеленчуците

Старайте се винаги да изплаквате плодовете и зеленчуците, преди да започнете да ги режете. Измиването на зеленчуците след рязане може да доведе до намаляване на хранителните вещества, които са водоразтворими. Освен това измийте добре листните зеленчуци под чешмяна вода, за да избегнете консумацията на всякакви примеси. По същия начин, не накисвайте хранителните продукти във водата твърде дълго, тъй като около 40% от хранителните вещества се отмиват и остават във водата.

5 грешки при готвене, които вредят сериозно на здравето ви

Тънък пилинг

Кората на различни плодове и зеленчуци е богата на множество хранителни вещества като фибри, например. Уверете се, че консумирате люспите на плодовете и зеленчуците, които са годни за консумация, както и тези, които изискват обелване - обелете ги колкото може най-тънко, за да запазите хранителния профил. Плодовете и зеленчуците с годни за консумация кори или люспи могат да се консумират непокътнати.

Без фини парчета

Ситното нарязване на плодовете и зеленчуците увеличава възможността от окисляване, загуба на вкус и увреждане на хранителния профил. Причината за това е, че отнема много време за фино нарязване, което поддържа външната част в контакт с въздуха и по този начин увеличава риска от окисляване, допринасяйки за загуба на хранителни вещества и вкус.

Отправете се към кухнята, като вземете предвид гореспоменатите съвети и променете техниките си, докато готвите, за да извлечете максимума от храната си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com