Лъжите, които работодателите ви казват по време на интервю за работа

6949
Лъжите, които работодателите ви казват по време на интервю за работа
Снимка: iStock/Guliver

Търсенето на работа никога не е било лесно, но през последните години процесът се превърна в антиутопичен кошмар. Подготовката за търсене на нова работа изисква планиране, а самият брой видео интервюта, проекти на живо и друга работа, изисквана от вас, преди да получите оферта, е изтощителна и носи със себе си много подводни камъни, които могат да ви провалят.

Най-лошото е, че кандидатите често не биват третирани особено добре. Едно е да бъдеш игнориран от бъдещ работодател - дори след няколко интервюта. Но какво да кажем, когато откриете, че специалистите по подбор на персонал и мениджърите по наемане са ви лъгали по време на целия процес?

Точно като полицията, на която е позволено да ви лъже по време на разпит, специалистите по подбор на персонала и мениджърите по наемане на работа могат да се измъкнат, като кажат всичко, което искат. Това се дължи на два основни факта: Повечето търсещи работа не са склонни да оспорват каквото и да било по време на интервю от страх да не загубят възможността и е трудно да се търси отговорност от работодател за акт на измама, който е малко неясен и труден за определяне.

Знанието обаче е сила, така че да знаете какво може да излъже бъдещият работодател по време на интервю е половината от битката. Ето най-често срещаните неща, за които един мениджър или специалист по подбор на персонала може да измисли по време на интервю:

Три начина да увеличите доходите си чрез работа на свободна практика

Заплата и придобивки

Може би най-шокиращото нещо, за което работодателите ще излъжат, е вашата компенсация и обезщетения. Тези измами обикновено включват малко сложна математика, като внушаването, че горната част на диапазона на заплатите ще бъде основната заплата, само за да се разкрие по-късно, че вашето ниво на опит ви квалифицира за много по-ниска точка в този диапазон.

Друга често срещана измама е включването на теоретичен извънреден труд или бонуси по начин, който го кара да изглежда като част от основната заплата. Работодателите често описват пакетите си с предимства, като използват безсмислени думи като „конкурентоспособни“ или „стабилни“ или се фокусират върху един аспект на предимствата, който е законно впечатляващ, като същевременно пренебрегват колко слаба е останалата част. Ключът тук е да задавате конкретни, подробни въпроси и да правите анализи отстрани. Можете дори да се свържете с настоящи и бивши служители, които са били на подобна позиция, за да видите дали ще говорят за своя опит по отношение на възнагражденията и предимствата.

 Не искам да отнемам твърде много от времето ви

Известно е, че компаниите не се интересуват от времето ви, когато търсите работа. Множество интервюта в продължение на седмици, сложни проекти, които често изглеждат сякаш сте експлоатирани за безплатен професионален съвет – целият процес крещи „всъщност не ни интересува вашето време“. Тази внезапна загриженост за ценното ви време е лъжа, за да прикрие факта, че току-що са решили, че не сте подходящ за тази позиция. Продължете напред и не очаквайте последващи действия.

Все още не сме взели решение за наемане

Факт е, че компаниите често публикуват „призрачни работни места“, които всъщност не съществуват. Също така е факт, че понякога ви интервюират за работа само за да осигурят прикритие за факта, че компанията вече е решила кого иска за определена роля или вероятно вече е наела някого за нея. Ако една компания ви използва само за да изглежда, че е направила проучването си, преди да отиде с предварително определен кандидат, тя абсолютно ще ви излъже за това.

Как да започнете да си докарвате странични доходи чрез работа на свободна практика?

Може да работите от вкъщи

Дистанционната работа е противоречива в наши дни. Някои компании знаят, че потенциалните им служители искат поне някакъв хибриден режим на работа, който им позволява да работят от вкъщи през част от времето. За някои компании отговорът е просто да ви излъжат и да ви кажат, че дадена работа е частично или изцяло дистанционна или че трябва да идвате в офиса само X на брой дни в седмицата и след това да ви информират, че всъщност нещата стоят по малко по-различен начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com