Магическата женска билка - копривата

10939
Магическата женска билка - копривата
Снимка: Pixabay.com

С лечебна цел се използват всички части от обикновената коприва, която има пречистващо и тонизиращо действие, също е полезна и за диабетиците, тъй като намалява кръвната захар.

Комбинацията от мед и коприва, изключително полезна за здравето

Чаят от коприва лекува, но КАКВО?

Копривата е едно от най-полезните растения, с които майката природа ни е дарила. Ако искате да се лишите от излишните килограми, да под...

Копривата е ефикасно лечебно средство и при болки в черния дроб, жлъчката, далака. Как се използва:

Тинктура – Нарязани на ситно две шепи от корена на билката се оставят да престоят две седмици в половин литър ракия. От прецедената смес се пие по една лъжица 3-4 пъти дневно.

Сок – Получава се като копривата се смила и получената каша се смесва с вода, преди да се пие. Приема се по 2-3 пъти на ден при анемия, тъй като копривата подпомага кръвообразуването и снабдява организма с необходимите му минерали и витамини. Лечението със сок от коприва има и диуретично действие и помага при бъбречни инфекции. Листата на копривата действат и кръвоспиращо при обилна менструация, вътрешни кръвоизливи, външни рани.

Запарката от коприва помага при косопад, пърхот, ускорява растежа на косата. За целта косата се изплаква със запарката 2-3 пъти седмично.

От бялата и жълтата коприва с лечебна цел се използват цветовете, които имат пречистващо и диуретично действие. Как се използват:

Оцет от КОПРИВА – ЧУДОТО, което лекува десетки неразположения

Още от край време копривата се е ползвала не само като храна, но и като лекарство. И днес не са малко експертите, препоръчващи лечение ...

Една лъжица от цветовете се попарват с гореща вода. Пият се по две чаши на ден при генитални инфекции, менструални нарушения, безсъние и нервност. От гаргара със запарка се повлияват добре респираторни заболявания (кашлица, болки в гърлото и прочие). Запарката от бяла коприва има и стягащо действие и е подходяща за лечение на диария.

Тинктура – Две шепи коприва се накисват в половин литър ракия и престояват две седмици. От прецедената смес се пият по 10 капки на ден. Тинктурата от бяла коприва има благоприятно действие за успокояване на нервните пристъпи при менопауза.

Вижте най-полезните свойства на копривата!

Баните със запарка от бяла коприва действат успокояващо при генитални инфекции, при обилно бяло течение и т.н. При гинекологични проблеми може да комбинирате баните с пиенето 2-3 пъти на ден и запарка от бяла коприва.

Компрес – Попарват се цветове от бяла коприва в малко количество вода до получаването на каша, която се налага върху проблемните зони (екземи, ишиас, разширени вени).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com