Маймуна, направила си селфи, е обявена за "Личност на годината"

8759
Маймуна, направила си селфи, е обявена за "Личност на годината"
Снимка: Getty Images

Помните ли маймуната, която си направи селфи и стана истинска звезда в интернет само за няколко дни, а след това снимкатапредизвика спорове за авторски права в САЩ? Именно тя отново е в публичното пространство, този път като "Човек на годината".

Това признание дойде от организацията "Хора за етично отношение към животните" (РЕТА). От там заявиха, че зачитат Наруто, черен макак с глупаво изглеждаща усмивка, за да бъде признато, че "той е някой, а не нещо".

Съвременните маймуни встъпиха в каменната ера (ВИДЕО)

За съвременните маймуни е започнал каменният век, както някога за предците на човечеството. До този извод са стигнали археолози от Оксф...

През 2011 г. маймуната натисна бутона на затвора, докато гледаше надолу към обектива на фотоапарат, поставен от снимащия природни забележителности британски фотограф Дейвид Слейтър на остров Сулавеси. Снимките бързо станаха хит и PETA започна съдебно дело, според което тогава шестгодишният Наруто трябвало да бъде "обявен за автор и собственик на снимката".

"Историческото селфи на Наруто оспорва идеята за това кой е човек и кой не е и доведе до първия съдебен процес, целящ да обяви животно за собственик на имущество, вместо самото той да бъде третирано като собственост", каза основателят на PETA Ингрид Нюкирк в сряда, цитиран от БГНЕС.

Съдебният случай предизвика международен дебат между правни експерти за това личности ли са животните и дали могат да притежават собственост. Слейтър настоява, че той притежава авторските права за снимката, след като е организирал създаването й – поставяйки тринога и отдръпвайки се от инсталацията за няколко минути, само за да установи, когато се връща, че маймуната е взела камерата му и се е хванала в кадър. Британският фотограф спечели на първо гледане делото в Калифорния, но от РЕТА обжалваха това решение пред по-висша инстанция.

Бързият метаболизъм помогнал на човека да стане по-умен от маймуната

Тайната на човешкия интелект се крие в бързия метаболизъм на нашето тяло, който му позволява да изработва достатъчно енергия за поддърж...

Случаят беше разрешен извън съдебната зала през септември, когато Слейтър се съгласи да дарява 25% от всякакви приходи от този кадър за в бъдеще, които средства да бъдат използвани за защита на местообитаването на макаците в Индонезия.

Властите и активисти за защита на природата се опитват да убедят селяните в Сулавеси да извадят от менюто си застрашените от изчезване маймуни, които са част от кулинарията на местното население.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com