Малката Виена – кой български град е известен с това прозвище?

10559
Малката Виена – кой български град е известен с това прозвище?
Снимка: Община Русе

Един български град, разположен на река Дунав, подобно на столицата на съществувалата някога Хабсбургска империя, е наричан Малката Виена. Далеч не само разположението обаче е причината този роден наш град да носи името Малката Виена. Знаете ли кой е градът и защо е наричан така?

Малката Виена – градът на Дунав

Още по време на Османската империя един град, приет за център на една от най-големите провинции на империята, се отличавал с бързото си развитие във всяко отношение, което до голяма степен се определяло и подпомагало и от географското му местоположение – на река Дунав. Градът бил Русе. Той получава прозвището си Малката Виена още по време на Османското владичество и се отличава коренно от останалите български градове. Разцветът на Русе, географското положение и модерната му визия допринасят множество европейски държави да го изберат за седалище на дипломатическите си мисии, което от своя страна също подпомага развитието му, привнасяйки първо тук европейската култура.

Знаете ли какво е старото име на Русе?

Русе – Малката Виена след Освобождението

След Освобождението Русе продължава да изпреварва останалите градове по развитие и просперитет. Там се появяват първата частна банка, първите у нас фабрики за кожи, за сапун, първата търговска камара, първата железопътна лития и още много други. Русенци пък пътували често до Виена, изпращали децата си да учат там, продължавали да черпят от европейската култура, което оказало значимо влияние на визията, манталитета, езика и културата на града – факт, допринесъл да наричат Русе Малката Виена. Дори стоките в Русе били повлияни от Виена и европейската култура, тъй като русенци масово пазарували извън граница. Търговски връзки между Виена и Русе били улеснени и бързи благодарение на Дунав, което също допринесло за развитието на града и за именуването му Малката Виена.

В Русе започна най-големият музеен форум в страната

Не изоставала в това отношение и архитектурата. Стилът на сградите от онези години наподобявал този на виенските. Някои сгради, характерни за Виена, като популярният хотел „Бристол” били изцяло прекопирани и „пренесени” със същото име в Русе. Редица обекти, строени по това време, като първата административна сграда у нас след извоюване на свободата, били дело на виенски архитекти, което допринесло за промяна на градската среда в Русе и доближаването ѝ до тази на Виена. Сред тези сгради се отличава и сградата на театъра, дело на Бранг – архитект от Виена. От Италия е и скулпторът на паметника на свободата в известната градина на Русе, който се е превърнал и в символ на града, и в част от герба му. Всичко това обяснява красноречиво защо българският град на Дунав бил наричан Малката Виена, име, с което се свързва и днес, макар да не е вече онзи процъфтяващ град с бурно развитие и прилика с прекрасната Виена. Въпреки това част от русенци, горди със своя град, историята и облика му, продължават да го наричат Малката Виена и днес – няколко века по-късно. И има защо – ако посетите Русе има десетки места в града и околностите, които задължително да видите и да не пропускате, места, изпълнени с история и гордост – музеи, манастири, скални църкви, средновековен град и чудна природа, както и великолепната река Дунав, на чиито бряг се намира градът и която със сигурност е допринесла да се развива бурно Русе и да носи името Малката Виена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com