Малки тайни за приготвянето на вкусна риба

3831
Малки тайни за приготвянето на вкусна риба
Снимка: iStock

Представяме ви няколко важни съвета, които ще са ви от полза, за да приготвоите вкусна риба:

За да бъде пържената ви риба по-сочна и приетна да хапване, преди да я поднесете, леко я намажете с парче масло.

Ето защо в ресторанта всяка риба е ароматна и сочна

Рибата е ценен хранителен продукт за човешкото здраве. За съжаление, не вички се отнасят към нея с особена любов и често предпочитат да...

Пържената риба ще бъде по-вкусна, ако преди пържене я накиснете в мляко за десет минути. После я потопете в брашно и я пържете в добре нагорещена мазнина. Покрийте тигана с обърнат гевгир, за да не пръска олиото. Така рибата ще се изпържи наистина добре.

Без значение колко голяма е рибата, ако ще я печете, направете го в предварително загрята фурна. В случай че се опасявате, че рибата може да се разпадне на парчета при приготвянето, осолете я петнадесет минути преди да започнете да я печете.

Ако пък варите рибата, ще познаете, че е готова, когато перките й се отделят лесно. Пържената риба пък е готова, ако когато я натиснете с лъжица, от нея тече прозрачен сок. Недейте да пържите рибата, докато е замразена, защото ще остане сурова отвътре. Размразете я преди това, но не го правете в микровълнова, а в съд със студена вода.

Не трябва да се пие студена вода след консумацията на риба и мазни ястия. Не съхранявайте рибата заедно с каквито и да било млечни продукти, защото те може да започнат да миришат на риба.

Как да подберем риба и морски дарове?

Допреди век и половина-два морските дарове са били достъпни само за жителите на крайбрежията. Днес, благодарение на технологиите з...

Ако съдът, в който сте държали или готвили риба, продължава да мирише неприятно, изплакнете го с вода с оцет, за да изчезне миризмата. Херингата ще бъде нежна и мека, ако преди да я сготвите, я накиснете за малко в мляко.

Когато готвите морска риба, напръскайте я с оцет или лимонов сок преди термичната обработка – това отстранява силната миризма. Ако пък искате да сварите риба, първо направете зеленчуков бульон по същия начин, като за супа.

Ако пък сте решили да приготвите желирана риба, първо сложете да се варят главите. Чак след като минат двадесет минути пуснете и останалите парчета риба във врящия бульон.

Ако рибата е развалена, това се познава най-вече по неприятната миризма. Нейната мускулна тъкан е повяхнала. Ако натиснете с пръст рибата, остава дупка. В случай пък, че я разрежете, изтича мътна течност с мехурчета.

Рибата в нашата диета

В здравословното хранене рибата е от голямо значение. Много хора предпочитат разнообразие от месо и домашни птици, а подценяват морскат...

Ако замразената риба е с високо качество, тя ще има чиста повърхност. Тя няма да има разкъсвания по кожата, кръвонасядания и охлузвания. Подкожната мазнина на такава риба е бяла и няма неприятен мирис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com