„Малкият Йерусалим“ прякор на кой български град е?

11490
„Малкият Йерусалим“ прякор на кой български град е?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Има един град, полегнал в полите на Родопите, пропит с аромата на вековни борови гори, билки и вино-елексир, град, чиито земи се къпят от минерални извори, град древен, но модерен, съчетал богата история, култура и забележителности със съвременен облик, град, закрилян от величествената снага на могъщата Асенова крепост. Град-магия, в който всяко кътче има своя неподправена история и е изпълнено със спомен от славното минало. Град, наречен „Малкият Йерусалим“. Знаете ли кой е този град на картата на България?

Малкият Йерусалим

Наричат Асеновград „Малкият Йерусалим“ заради множеството църкви, параклиси и четирите манастира, разположени в този общински град и прилежащите му села, както и заради литийните шествия и старите съхранени религиозни обичаи в този край.

Близостта на града до един от най-посещаваните и известни манастири в България – Бачковския манастир и десетките храмове, скътали зад стените си чудодейни и стари икони, истории за Божии чудеса и изцеление, превръщат Асеновград в място с развит религиозен туризъм. Освен десетките църкви и четирите манастира в землището на общината посетителите могат да се докоснат и до историческата крепостната църква на Асенова крепост – паметник на културата – „Св. Богородица Петричка”.

Безценната ѝ църковна архитектура я прави една от най-красивите постройки у нас, а фактът, че е изцяло запазена я прави една от най-посещаваните стари църкви в страната. На притвора на църквата върху напречен цилиндричен свод има четвъртита сводеста кула-камбанария, която  като архитектурен елемент е първата в източноправославния свят.

Сред църквите, в които може да помолите Божията помощ и закрила в града са:

-          Църква „Св. Никола“, в която се намира изключителен по своята изработка  архиерейски  трон, а двора ѝ е параклисът „Св. Трифон и Св. Симеон”, съхранил множество стари икони, някога служел за костница.

-          Църква „Св. Йоан Предтеча”, паметник на културата от национално значение, „кацнала“ на хълм над града, будеща интерес с бойниците в стената си, благодарение на които при необходимост тази богослужебна сграда се превръщала в крепост-пазител на българщината.

-          Средновековната църква „Св. Богородица – Успение“, която е архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение, известна със старите стенописи, забележителния иконостас и високата 16 метра камбанария, на която били монтирани голям часовник и виенска бронзова камбана, оповестила със сладкия си глас първите минути от Освобождението на града и посрещането на  руските освободители.

-          Две едноименни църкви, разположени в два различни квартала на града – църква „Св. Георги“, разположена в старинната Метошка махала, на чиито стени може да се насладите на стенописите на Захари Зограф, и църква със същото име в кв. „Амбелино“, възрожденска църква, художествен и архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение.

Знаете ли какво е старото име на Асеновград?

-          Църква „Св. Богородица“, издигната на мястото на стар параклис, принадлежал на Бачковския манастир, със стенописи от Захари Зограф, лековита вода в аязмото. Църква, съхранила чудотворна икона „Света Богородица”, която с Божията воля лекува и изцерява.

-          Църквата „Света Троица“, останала в историята и с това, че е приютила първото българско училище в „Малкия Йерусалим“ – Асеновград.

-          Църквата „Свети Димитрий“, изиграла активна и важна роля в съхранение на българщината със съществувалите в двора училище и читалище и с факта, че това е първата църква в града, в която станимаклии – някогашните асеновградчани са слушали Евангелието на български език.

-          Църквата „Св. Атанас“, в която също се е провеждала просветна и училищна дейност.

-          Новопостроената църква „Св. Иван Рилски“, подчертала още веднъж ключовото значение на вярата в този град и защо е наречен „Малкият Йерусалим“.

-          Църквата „Св. Богородица” в кв. „Г. Воден“ и църквата „Св. Георги“ в кв. „Д. Воден“.

-          Десетки параклиси, пазители на вярата, разпръснати в землището на общинския град, наречен неслучайно „Малкият Йерусалим“ и в землищата на селата към община Асеновград.

Защо още наричат Станимака „Малкия Йерусалим“?

Четири манастира в землището на община Асеновград са пазители на вярата и българщината и още една причина Асеновград да е наречен „Малкият Йерусалим“ – Араповският манастир „Св. Неделя“ с прочутата великолепната триетажна кула на Ангел войвода в двора си, от която се е сражавал с турците, манастир „Св. Петка“, за който се счита, че е строен по времето на цар Иван Александър, известен като книжовно средище с изключително значение по време на тежките робски векове, близо до който са открити 3 праисторически селища, богати на археологически находки, сред които и уникална зооморфна култова керамична фигура на елен-лопатар на над 9000 години.

В околностите на „Малкия Йерусалим“ е и Бачковската ставропигиална света обител „Успение Богородично” – национален паметник на културата със световна известност, основан от Григорий и Абасий Бакуриани през 1083 г., както и манастирът „Свети Кирик“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кога се мият прозорците преди Великден?
Кога се мият прозорците преди Великден?

Преди Великден всяка домакиня иска да почисти и подреди дома си, така че малко преди празника се извършва основно почистване на цялата къща. В навечерието...