X
 
 

Международен ден на семейството, световен ден на грижата за недоносени деца

4288 0
Международен ден на семейството, световен ден на грижата за недоносени деца
Снимка: iStock/Guliver
Два празника извън църковния календар има през днешния ден, предаде БГНЕС.

15 май е Международния ден на семейството. Празникът е учреден през 1993 година от Генералната Асамблея на ООН, и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Денят дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски процеси, които засягат семействата. Световният ден на семейството има за цел да привлича общественото внимание към редица проблеми в семейната среда.

Експерт: Детето се идентифицира с родителя от същия пол, ако всичко е на мястото си

"Както и да се приеме да се наричат родителите това не може да спаси нито една жена от факта, че когато стане майка тя се променя и тря...

В своята резолюция, Общото събрание на ООН също така отбелязва, че разпоредбите, свързани със семейството, продължават да предоставят насоки относно начините за засилване на политическите компоненти и програми, насочени към семействата, като част от цялостен подход към развитието им.

Международният ден на семейството е вдъхновил серия от събития за повишаване на осведомеността, включително и на националните семейни дни. В много страни този ден дава възможност да се изтъкнат различни области на интерес и значение за семействата.

Същевременно, също днес, се Световният ден на кенгуру-грижата за недоносени деца. Денят се отбелязва за трета поредна година в България. Целта на Деня на кенгуру-грижата е да се даде повече информираност на родителите и да се подчертаят ползите от близостта и съприкосновението на малкото човече с майчиното тяло.

Доказано е, че недоносените деца, на които се дава възможност да намират по-често подслон в обятията на майките и татковците си от раждането си, се възстановяват много по-бързо и пълноценно в сравнение с останалите, подобряват се жизнените им функции, заздравява се връзката родител-дете. Редица изследвания потвърждават истината, че проявите на обич от страна на родителите към техните новородени, под формата на целувки, милувки и прегръдки, сътворяват чудото на силния имунитет.

Защо родителите не трябва да се карат пред децата?

Споровете в семейството не трябва да се водят пред децата. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас доц. Румен Бостанджиев...

Статистиката познава редица случаи, в които бебета с риск за живота след раждането им се поставят в прегръдките на майките им, в резултат на което състоянието им най-неочаквано се подобрява, а самите те оцеляват.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    С наближаването на изборите в сайта започна масово триене на „политически некоректни” коментари.Броячите под статиите ги показват,а коментари йок.Браво!