Микропластмасата е навсякъде. Какво означава това за нашата имунна система?

1202
Микропластмасата е навсякъде. Какво означава това за нашата имунна система?
Снимка: Pixabay

Малки частици пластмаса се появяват в нашата питейна вода, кръв и дори в райони на Земята, за които се смята, че са девствени, така че е жизненоважно да научим какво ни причиняват.

Микропластмасата е почти навсякъде. Тези малки парченца, по-малки от пет милиметра в диаметър, са открити в човешката кръв, майчиното мляко и плацентите.

Да, те са в нашата питейна вода и във въздуха, който дишаме. Но те също са открити в региони на планетата, които може да мислите за девствени, като Френските Пиренеи, Галапагоските острови и дори Марианската падина - най-дълбоката част на океана.

Кристалина Георгиева: Пластмасовото замърсяване е глобална заплаха

Струва си да разгледаме какво знаем за микропластмасата

Краткият отговор е: ние наистина не знаем. Но учените са започнали да изграждат картина на потенциалните ефекти от ранни проучвания върху животни и групи клетки.

Ново проучване разглежда въздействието на микропластмасата върху имунните клетки. Наистина е трудно да се направи такъв вид изследване при хора - не е хуманно да се инжектира човек с малки парченца пластмаса, като начало. Така че изследователите са разгледали клетки в чиния.

По-конкретно, те разглеждат макрофагите - вид бели кръвни клетки, които убиват чужди нашественици и ни помагат да се отървем от мъртвите клетки. Изследването наблюдава как макрофагите реагират на перли от полистирен.

Тестовете разкриха, че някои видове макрофаги поглъщат изцяло пластмасовите перли. Други не го правят. Клетките, които се натоварват с пластмаса, се държат по различен начин, което предполага, че може да не работят добре при осигуряване на защита от вредни бактерии и други нашественици, които могат да причинят заболяване.

Окава се, че микропластмасата може да има по-широки ефекти върху имунната система като цяло, както и върху здравето на телесните тъкани, в които частиците проникват.

Един оставащ въпрос е какво се случва, след като пластмасата попадне в нашите клетки. Възможно е телата ни да намерят начин да я елиминират. Но ако не, тя може да остане до края на живота ни и да повреди или убие тези клетки, в които е проникнала.

Опасност на всяка крачка: Избягвайте да пиете напитки през сламки

Как химиците се справят с проблема с пластмасите?

Ново изследване може да помогне за превръщането на смес от пластмасови отпадъци в нови продукти.

Тук парчета пластмаса могат да се окажат събиращи различни видове бактерии, които се придържат към техните повърхности. Морските птици, които ги поглъщат, не само завършват със стомах, пълен с пластмаса, което в крайна сметка може да ги убие, но също така се запознават с видове бактерии, които иначе не биха срещнали. Изглежда, че това нарушава техните чревни микробиоми.

Има подобни опасения и за хората. Тези малки парченца пластмаса, плаващи и летящи по целия свят, могат да действат като „троянски кон“, въвеждайки вредни устойчиви на лекарства бактерии и техните гени, както се изразяват някои изследователи.

Твърде опростено е да се каже, че трябва да забраним цялата пластмаса. Но можем да направим революция в начина, по който я рециклираме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com