Мислят ли наистина мъжете за Римската империя и защо

6208
Мислят ли наистина мъжете за Римската империя и защо
Снимка: iStock

"Колко често мислите за Римската империя?" – този на пръв поглед нелеп или поне не особено вълнуващ въпрос вече месеци наред се върти из социалните мрежи. Най-вече в платформата за кратки видеа "Тик-Ток", където девойки и жени непрекъснато разпитват своите приятели, братя, съпрузи или партньори за интензивността, с която размишляват по въпроси, свързани с отдавна загиналата гигантска империя.

"През цялото време мисля. Всяко момче, с което си се срещала, поне веднъж си е задавало въпроса: Бих ли оцелял като римски легионер? Това е най-нормалното нещо", отговаря например произволен мъж в отговор на съответния въпрос, зададен от жена. Във видеото добре се вижда, че жената доста се чуди на този отговор.

В друго видео жената избухва в смях, когато мъжът ѝ признава, че мислел за Римската империя точно по три пъти на ден. Трети мъж в поредното видео мислел за империята поне по един път дневно: "Чудя се какъв ли е бил животът там", казва той пред камерата.

Още: Два неизвестни фрагмента от легендарния римски календар са открити в Остия

Всичко започва от един шведски инфлуенсър

На фона на тази "Тик-Ток" мода мнозина се питат какво точно е вълнуващото в размишленията за Римската империя. Германският седмичник "Ди Цайт" с ирония подхвърля, че сигурно също толкова вълнуващо би било да се мисли за вестготите или за град Оснабрюк през 1993, но хората навярно се превъзбуждали от мисълта за римските пълководци, за имперските орли и за различните други символи на архаичната мъжественост.

Списание "Шпигел" подробно описва произхода на новата мания. Тласъкът идва от един 32-годишен швед. Артур Хулу се води "исторически инфлуенсър" и в своя профил в "Инстаграм", където се представя като римския легионер Гай Флавий, той има над 100 хиляди последователи. Публикува различни скечове, мемета и шеги. В средата на август Хулу написал: "Дами, много от вас изобщо не знаят колко често мъжете размишляват за Римската империя. Попитайте вашия мъж/приятел/баща/брат – и ще останете много изненадани от отговорите."

Пред "Вашингтон Пост" Хулу обяснява, че интересът на мъжете към Древен Рим се е развил исторически. "Интересували са се мъжете през Ренесанса. Интересували се мъжете, поставили началото на националните държави. Достатъчно е веднъж да се докоснеш до Римската империя – независимо дали ще става дума за военно дело или законодателство – и ти вече ще я виждаш навсякъде", коментирал Хулу според вашингтонския вестник. Самият шведски инфлуерсър не помнел ден, през който да не е мислил за Римската империя. "Вълнуващо е колко голяма е разликата между Римската империя и нашия днешен свят – и същевременно колко много си приличат", казва още Хулу.

Още: Огромна пътна мрежа на Римската империя е открита във Великобритания

Мъжете са привлечени от военните походи и гладиаторските битки

Пред "Шпигел" историци обясняват, че мъжете се интересуват от Римската империя повече, отколкото жените, защото военните походи и гладиаторските битки се асоциират най-вече с общите (архаични) представи за мъжественост. В главата на човек първо се появяват картини с римски легиони, с императорски орли, с гладиатори – все неща, които се свързват открай време с мъжкарството и с мъжката власт, обяснява пред "Вашингтон Пост" историчката Хана Корнуел.

А според репортера на германската обществена медия SR3 вълнуваща е романтичната представа за древния Рим, сегменти от който ни заобикалят и до ден-днешен: в архитектурата, в естетиката, дори в бюрокрацията

Междувременно клиповете за мъжете, които не могат да откъснат мисълта си от Римската империя, са гледани милиони пъти в "Тик-Ток" и в други социални мрежи. А въпросът "По колко пъти на ден мислите за Римската империя?" се е превърнал в истински шлагер в социалните мрежи.

Още: Парче от древноримска амфора съдържа фрагмент от поема на Вергилий

 

Автор: Александър Андреев, Дойче веле

Сребърна фалера с образа на горгона Медуза е открита във Виндоланда

Римляните пренесли модата за депилация във Великобритания

Останки от древна римска наблюдателна кула са открити в Швейцария

Археолози откриха следи от неизвестен поход на римляните благодарение на Google Earth

Гладиатори се биели в Римска Британия

Агенти 007 от Древния Рим: кои са били тайните очи и уши на императорите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com