Митовете за косата, на които все още вярвате и ѝ вредите

6185
Митовете за косата, на които все още вярвате и ѝ вредите
Снимка: StockSnap / Pixabay

Колкото повече пяна от шампоан, толкова по-добре

Докато мехурчетата винаги са забавни, действието на пяната не е знак, че вашият шампоан работи извънредно добре. Всъщност мехурчетата са страничен продукт от суровите препарати в сулфатните шампоани, които могат да лишат косата от необходимите масла и хранителни вещества. Въпреки че сме се обучили да мислим, че колкото повече мехурчета има, толкова по-дълбоко е почистването, това просто не е вярно. Пяната няма почистващ ефект.

Лъскава коса у дома – ето как

Нацъфтелите краища могат да бъдат поправени

Тъжната истина е, че след като краищата на косата се разделят, няма начин да ги съберете отново. Ключът към управлението на цъфтежа е на първо място да ги предотвратите и да ходите на редовни подстригвания, за да ги отрежете.

Можете да предотвратите нацепените краища, като избягвате колкото е възможно повече горещи инструменти, подрязвате косата си на всеки шест до осем седмици и използвате четка за мокра и суха коса. Ето още един професионален съвет: Когато миете косата си, започнете от краищата, след това продължете нагоре по косъма, вместо да разресвате от корените надолу към краищата.

Силиконите са вредни за косата

Може да се опитате да избягвате продукти за коса, които съдържат силикони, като шампоани или изглаждащи серуми, защото смятате, че ще утежнят косата ви, но те всъщност могат да бъдат полезни, когато се използват правилно, с добавяне на блясък и увеличаване на задържането на влага. Силиконът също може да помогне за дълготрайността на любимото ви издухване. Въпреки това, умереността е от ключово значение за силиконовите продукти: съветва се да втривате не повече от три капки в ръцете си, за да прогоните накъдрянето и да заключите блясъка.

Колкото повече решите косата си, толкова по-здрава ще бъде

Не е нужно да решете косата си със 100 движения на ден, за да бъде здрава. Всъщност прекомерното разресване може да причини повече вреда, отколкото полза, защото може да увреди кутикулата на косата ви. Разресвайте косата си, когато е на възли, но в противен случай я оставете на мира.

Лягането с мокра коса предотвратява увреждането

Направете си услуга и изсушете косата си. Не само лягането с мокри кичури може да ви остави с влажна възглавница, но също така може да причини увреждане на косъма и лош в случай - леглото. Докато повечето хора смятат, че се справят лесно с косата си, като я оставят да изсъхне естествено и спи върху нея мокра, вие рискувате да се накъдри и сплъсти. Когато косата е мокра, кутикулата не е напълно запечатана, така че триенето на възглавницата причинява къдрене и цъфтеж.

Друг начин да защитите кичурите си, докато спите? Използвайте копринена или сатенена калъфка за възглавница, за да намалите триенето на косата си.

Уверете се, че сте изплакнали целия балсам

Всъщност, изплакването на целия балсам, докато косата не стане скърцащо чиста, побеждава целта на балсама и изплаква хранителните вещества, които току-що сте нанесли. Балсамът осигурява хидратация и защита на косата. Ако се притеснявате, че косата ви е мазна след шампоан, оставете балсама на скалпа си без балсам и просто фокусирайте продукта върху краищата.

Честото миене с шампоан кара косата ви да пада

Суровите шампоани могат да лишат косата ви от естествени масла, но това няма никаква връзка с косопада. Всъщност, недостатъчното къпане може да доведе до прекомерно производство на масло, което може да увреди корените и да доведе до допълнително линеене. Много хора смятат, че този мит е верен, защото виждат косми в канализацията си след душ, но средно е нормално човек да загуби от 20 до 100 кичура ден.

НЕ причинявайте тези чести грешки на косата си

Не можете да използвате масло за коса, ако имате мазна коса

Маслото за коса е чудесно за изглаждане на къдрици и добавяне на блясък, но тези с мазна коса може да се настръхнат дори при мисълта. Фризьорите обаче настояват, че всички типове коса могат да се възползват от него. Всъщност маслата, като аргановото, ще възстановят влагата, блясъка и еластичността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com