Могат ли кучетата да ядат банани: Кои храни са вредни за домашните любимци

14014
Могат ли кучетата да ядат банани: Кои храни са вредни за домашните любимци
Снимка: iStock/Guliver

Много често кучетата обичат да са в кухнята, докато стопаните готвят или се хранят. Понякога собствениците споделят с тях храна от масата, но колко безопасна е тя?

Има цял списък с храни, които не могат да се консумират от четириногите приятели. Например, в никакъв случай не трябва да им се дава шоколад. Съществуват, обаче, и други продукти, чиято вредност за кучетата не е толкова очевидна.

Банани

В умерени количества е разрешено тези плодове да се дават на домашни любимци. Бананите, обаче, са с високо съдържание на фруктоза, което може да причини стомашно разстройство, когато се приема в големи количества. Експертите съветват да давате на кучета не повече от няколко филийки банан на ден.

Ягода

Както при банана, малки количества ягоди са полезни за човешките четириноги приятели. Този плод е богат на антиоксиданти и съдържа ензим, който може да помогне за избелването на зъбите на вашето куче. Въпреки това, поради голямото количество захар, не можете редовно да храните домашния си любимец с ягоди.

Домати

Но с тези зеленчуци трябва да внимавате. На кучетата не трябва да се дават домати, тъй като стъблото им съдържа токсина соланин. Поради това сърдечната честота на домашния любимец може да бъде нарушена, може да се стигне до мускулна слабост, затруднено дишане и други болезнени състояния.

Портокали

Този плод е отличен източник на витамин С, така че умерено ще бъде от полза за кучетата. Въпреки това, твърде много портокал може да разстрои кучето ви. Също така, не давайте обелки или семена заради съдържащите се там следи от токсични съединения.

Грозде

Този плод не трябва да се дава на кучета в никакъв случай, същото важи и за стафидите. Факт е, че гроздето съдържа съединения, които са токсични за домашните любимци, което може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Ананас

Кучетата могат да ядат на малки порции поради съдържанието на фибри и витамини в плода. Но в големи количества може да причини диария при животните.

Сирене

Собствениците на кучета - по-щастливи от собствениците на котки

Собствениците на кучета са по-щастливи от собствениците на котки. Това доказват данни от изследвания, публикувани във „Washington...

Да, кучетата могат да го ядат, но ако количеството е по-голямо, може да се появи диария. Най-добре е да давате моцарела на домашни любимци.

Царевица

Страхотен зеленчук за кучета - той е с високо съдържание на протеини, антиоксиданти и незаменими мастни киселини.

Морков

Да, може да се дава на кучета под всякаква форма - както сурова, така и варена. Морковите са невероятно добри, просто ги нарежете на малки парченца, за да избегнете задавяне

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Мис съвършенство: как да свалим мазнините по корема

Тази домашна захранка за шаран ще подобри вашия риболов значително

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com