Може ли шампоанът да причини косопад?

2482
Може ли шампоанът да причини косопад?
Снимка: iStock

Душът изглежда релаксиращ, докато не откриете, че кичури от скъпоценната ви коса падат от скалпа ви. Въпреки че е нормално да отделите малко косми, когато използвате шампоан, обилното окапване е повод за безпокойство. И така, защо се случва?

Честото миене с шампоан причинява ли косопад?

Не! Честото миене с шампоан не причинява косопад. Интересното е, че всъщност е обичайно да губите около 100 косъма ежедневно. Така че, когато използвате шампоан, той просто отстранява вашите отделени косми от основата на фоликула. Напротив, когато не се миете с шампоан, повечето от тези отделени косми просто остават отпуснати на главата ви и чакат да паднат, докато не се измиете или срешете.

В интерес на истината, честото миене с шампоан подпомага здравата коса, като стимулира скалпа и създава оптимални условия за здравословен растеж на косата.

Съставки на шампоан, които причиняват косопад и е нужно да бъдат избягвани

Според анекдотични доклади, множество съставки в шампоани (като сулфати, минерално масло или петрол, процентно съдържание на алкохол и консерванти) могат да утежнят косата ви и да допринесат за косопад.

Ето кои 7 съставки на шампоана трябва да избягвате, за да намалите косопада си:

1. Сулфати

Сулфатите са мощни почистващи препарати със страхотни пенообразуващи и почистващи свойства. От друга страна обаче, те могат да изсушат косата, да я направят хвърчаща, отпусната и заплетена, причинявайки увреждане и загуба на косми. Освен това сулфатите дори отстраняват натуралните масла от косата ви, предотвратявайки здравия растеж на косата.

Лекар: Тези полезни храни водят до косопад

2. Натриев хлорид

Той присъства в шампоаните като сгъстител. Въпреки че оптималното количество натриев хлорид е подходящо за вашия скалп и кичури коса, особено при мазен скалп, високите концентрации могат да доведат до сърбеж, сухота и косопад.

3. Формалдехид

Формалдехидът, консервант в шампоаните, за да увеличи годността на продукта и да го запази стабилен при съхранение. Високата концентрация на формалдехид обаче може да причини увреждане на косата, алергии, косопад и обриви по скалпа.

4. Алкохол

Алкохоли (като цетеарил, стеарил и цетил) се добавят към редица шампоани. Тези алкохоли, когато се комбинират със сулфати, изсушават скалпа и косата ви, като премахват естествените ви масла. Това от своя страна отново причинява прекомерно падане на косата.

Лекар: Всички тези фактори причиняват косопад

5. Пропилен гликол и пропилпарабен

Пропилен гликолът и пропилпарабенът се добавят към шампоаните като овлажнител, който помага на хранителните вещества да проникнат през скалпа. Въпреки това, висока концентрация на овлажнител може да раздразни скалпа ви, което да доведе до загуба на коса.

6. Аромати

Винаги трябва да се избягват изкуствени аромати и оцветители, особено ако имате чувствителна кожа и коса. Въпреки че оставят приятна миризма след измиване с шампоан, те причиняват силно дразнене на скалпа и косопад.

7. Фталати

Те се прибавят към шампоани и козметика като парфюмни фиксатори или разтворители. Въздействието им е подобно на това на изкуствените аромати. Дори тези разтворители могат да повлияят негативно на здравето на скалпа и косата ви, като повлияят на хормоналните ви системи, причинявайки косопад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com