Мразя всички! Какво да правя?

10448
Мразя всички! Какво да правя?
Снимка: iStock

Не може да харесваме всеки човек, когото срещаме. Повечето хора вероятно могат да назоват няколко имена, които не харесват особено. Но, ако човек е бил наранен или разочарован от другите, може да започне да мрази всички. Ако се чувствате така ще имате трудности в общуването с хората около вас дори и в ежедневието. Това може да доведе до конфликти с близки, приятели, колеги. Омразата е интензивна емоция, които влияе негативно на здравето ви. Ето някои от причините, които водят до омраза към всички:

СТРЕС
Стресът води до безпокойство, раздразнение, паник атаки и дори ярост. След продължителен период на стрес може лесно да избухвате, което ескалира до степен, когато имате усещането, че мразите всеки.

СОЦИАЛНА ТРЕВОЖНОСТ
Социалната тревожност затруднява общуването с хора и води до емоции като нервност, страх, объркване, изтощение. В някои случаи стигате до състояние, в което не може да овладеете гнева и омразата си.

Зодиите, които са способни да мразят най-силно

Омразата е доста силна дума – но и много реална. Разбира се, в нея няма нищо хубаво. Омразата няма как да накара нормалния човек...

ВИЕ СТЕ ИНТРОВЕРТ
Някои хора са общителни и дружелюбни, други предпочитат да остават повече със себе си. Ако сте интроверт, общуването с хора извън вашия постоянен кръг, може да ви изтощава емоционално. Понякога това води до раздразнение и омраза към хора и ситуации извън вашата зона на комфорт.

ИДЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗЛИЧИЯ
Ако имате различни политически, религиозни, културни или социални разбирания от другите, може да ви ядоса и дори да изпитвате омраза към хора, които са “срещу” вас. Общуването с хора, които са от различна религия, народност, сексуална идентичност, футболен отбор, политическа партия, може да доведе до гняв и омраза.

ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ОМРАЗАТА КЪМ ВСИЧКИ
Според психолога д-р Кристен Търнър от „Притикин център за дълголетие” омразата се отразява негативно на психическото и физическото ви здраве. Ето до какво може да доведе:

Влияе на физическото ви здраве
Омразата отнема голяма част от емоционалната ви енергия. Подобни негативни чувства често карат хората да следват нездравословно поведение, което смятат, че ги успокоява: консумиране на вредни храни, алкохол, използване на вредни субстанции, които подтискат раздразнението им.

Омразата може да се комбинира с тенденция да се оттеглите от здравословни дейности, като спортуване и прекарване на времето с подкрепящи приятели и близки. Нервната система реагира на омразата чрез т.нар. “реакция на остър стрес”, физиологична реакция в резултат на психическо или физическо натоварване. С времето се появява хроничен стрес и системни възпаления. 

СТРАТЕГИИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ
Д-р Търнър препоръчва няколко начина за справяне в такива ситуации:

1. Избягвайте мислене “всичко или нищо”
Ако мразите някого заради различия по определени теми, напомняйте си, че може да изпитвате несъгласие с някого без да го мразите. Мисленето в крайности е доста ирационално.

2. Избягвайте обобщения
Ако омразата е свързана с група от хора заради тяхната раса, религия, район, вие генерализирате. Не може да поставяте всички под един знаменател заради общи характеристики.

Принц Хари публично назова основните проблеми в интернет - лъжите и омразата

Херцогът на Съсекс принц Хари, който се отказа от кралските си привилегии, заяви, че е предупредил изпълнителният директор на Twitter Д...

3. Учете се на съпричастност
Важно е да разберете, че хората не са само добри или лоши. Поставяйте се на мястото на другите, което не винаги е лесно, но това ще засили вашата съпричастност и ще намали омразата. 

4. Грижете се за себе си
Превърнете грижата за себе си в приоритет № 1. Ако сте стресирани, може би имате нужда от промяна в живота. Ако сте интроверт, трябва да си поставяте граници, които ви помагат да се съхраните.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com