На какво разстояние се поставя корнизът от прозореца

5849
На какво разстояние се поставя корнизът от прозореца

Поставянето на пердета в дома е една от важните стъпки за завършване на интериора. За да постигнете перфектния вид и функционалност, обаче, е необходимо внимателно да изберете и поставите корниза. Този процес изисква добро планиране и внимание към детайлите. В тази статия ще разгледаме на какво разстояние трябва да поставите корниза от прозореца и как да изберете правилния вид, и монтаж.

Начини за поставяне на корниз

Съществуват няколко основни начина за монтаж на корнизи - на стената, на тавана, върху дограмата на прозорците или между срещуположни стени (при въжени корнизи). Изборът на подходящ начин зависи от личните предпочитания, стила на обзавеждане и архитектурата на прозореца.

Как да изберем дизайна на пердетата

Стенен монтаж: При поставяне на корниз на стена, той трябва да бъде разположен на около 15-20 см над горния край на прозореца и на 15-30 см от двата края на прозореца навън. Това осигурява достатъчно пространство за завесите и им придава елегантен вид.

Таванен монтаж: Таванният монтаж на корниза предоставя по-модерен и изчистен външен вид. В този случай, важно е да има достатъчно свободно пространство между горния край на прозореца и тавана за успешната инсталация.

пердета

Монтаж върху дограмата: Този метод е подходящ, когато искате да придадете допълнителна стабилност на корниза, като го закрепите директно към дограмата на прозореца.

Монтаж между срещуположни стени: Този вариант е подходящ само за въжени корнизи и осигурява уникален и интересен външен вид.

Основни правила за поставяне на корниз

При избора на дължината на корниза, трябва да се внимава да се съобрази с разположението на съседните стени. В случай на ограничено пространство, е препоръчително корнизът да покрива и това пространство, за да се избегнат визуални несъответствия.

Избор на завеси за спалнята: 5 тенденции в дизайна на прозорците през 2023 г.

Видовете корнизи са разнообразни - релсови, тръбни, въжени, за едно или две пердета. Изборът зависи от предпочитанията на собственика и архитектурните особености на прозорците. Материалите могат да бъдат дървени, метални, алуминиеви или пластмасови.

Правилното разстояние за поставяне на корниз от прозореца е ключово за създаването на хармоничен и стилно завършен интериор. Изборът на начин за монтаж и вид корниз зависи от личните предпочитания и архитектурните особености на пространството. При спазване на основните правила за поставяне, всеки дом може да се превърне в привлекателно и функционално обитаемо пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com