На какво се дължи зимното ПЪЛНЕЕНЕ

2899
На какво се дължи зимното ПЪЛНЕЕНЕ
Снимка: https://pixabay.com

През зимния период са едни от най-чаканите празниците – Коледа и Нова година, както и много други поводи за радост. Те обаче не са единствената причина да качим някой друг килограм. Зимата сякаш ни предразполага да спортуваме по-малко и да хапваме повече. Причините да пълнеем през зимата всъщност не са толкова прости.

Според изследванията нашите клетки реагират положително на слънчева светлина. Тези, които са най-близо до нея, се свиват и съхраняват по-малко мазнини. През студения сезон виждаме все по-малко слънце. Липсата му може да накара клетките да съхраняват повече мазнини, от което следва да наддадем тегло. Така че не пропускайте да излизате повече, когато времето е хубаво и има слънце.

Д-р Гайдурков със съвет как можем да ПРЕМАХНЕМ коремните мазнини

Коремните мазнини са може би най-трудни за топене. Освен това те зависят от състоянието на хормоните при хората. Някои са по-склонни къ...

Друга причина за зимното пълнеене е, че тялото се приготвя за хибернация. Това е зимният сън при мечките, който при нас се появява неусетно като процес. Тялото опитва да се запаси с калории. Подсъзнателно се подготвяме затова, че дълго няма да намерим храна и се запасяваме. По време на този процес метаболизмът става по-бавен и това пречи на лесното сваляне на килограми.

Ниските температури също могат да се окажат причина за качване на килограми. Гледаме на храната като начин да се стоплим и така през студените дни хапваме повече и често нездравословно. Когато храната се усвоява, тялото се стопля, което ни кара да хапваме още, за да поддържаме топлината. През зимата обаче сме по-склонни да хапваме сладкиши, тестени изделия и вредни храни. Те изискват по-дълго време за смилане. Трябва да наблегнем на храни, които ни снабдяват с полезни мазнини, въглехидрати и протеини. Най-добрите плодове за зимата са бананите, защото са богати на магнезий и витамин В, контролират телесната температура и работата на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

През зимата има по-малко слънце, дните са по-късни, стъмнява се рано, което ни прави по-сънливи. Тялото реагира на липсата на слънчево греене, органите синтезират повече мелатонин, който регулира цикъла сън-будно състояние. Затова се чувстваме по-уморени, с липсваща енергия и желание за сън. Оттам, разбира се, се повишава и апетитът.

Онова, с което може да противодействате, е да опитате да регулирате синтеза на мелатонин, хапвайки повече храни, които го съдържат – маслини, мляко, зърнени продукти и домати. Не забравяйте и за разходките в паркове, градини и сред природата. Това ще ви помогне да се ободрите, да се чувствате по-свежи и енергични. Силите на природата да ни зареждат с положителна енергия са всеизвестни. Затова трябва да ѝ се доверим и да почерпим максимума ползи от нея.

Какви са 5-те МИТА относно празничното НАПЪЛНЯВАНЕ

Отново е най-хубавото време от годината – коледните и новогодишните празници. Освен с добро настроение, подаръци и любими хора, г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com