На колко процента трябва да зареждате батерията на смартфона си?

54734
На колко процента трябва да зареждате батерията на смартфона си?
Снимка: iStock

Зареждането на батерията на смартфона се е превърнало в рутинна част от ежедневието, но въпросът кога да я зареждате може да бъде предмет на дискусии между потребителите. За да увеличите максимално живота на батерията на смартфона си и цялостното му състояние, е важно да разберете най-добрите практики за зареждане. Времето играе съществена роля в това отношение, тъй като неправилните навици за зареждане могат да доведат до намаляване на капацитета на батерията и до по-кратък живот.

Едно от често срещаните погрешни схващания е, че трябва да оставите батерията на смартфона си да се изтощи напълно, преди да го заредите. Това беше вярно за по-старите никел-кадмиеви батерии, но съвременните смартфони използват литиево-йонни батерии, които имат различни изисквания за зареждане.

Литиево-йонните батерии работят най-добре, когато се поддържат заредени между 20% и 80%. Не е необходимо да изчаквате, докато батерията на телефона ви се изтощи почти напълно, преди да го включите в мрежата. Всъщност избягването на дълбоки разряди може да удължи живота на батерията ви.

Ето как правилно да зареждате батерията на телефона си

В идеалния случай трябва да зареждате смартфона си, когато батерията му достигне около 20-30% остатък. Зареждането на това ниво гарантира, че ще останете в рамките на препоръчителния диапазон на зареждане от 20-80%. Освен това избягвайте често да оставяте батерията на телефона си да падне до 0%, тъй като това може да натовари батерията и да доведе до намаляване на капацитета с течение на времето.

Зареждането през нощта е обичаен навик за много потребители на смартфони, но това не е най-добрата практика. Оставянето на телефона включен за продължителни периоди от време може да доведе до презареждане, което може да окаже отрицателно въздействие върху състоянието на батерията. Идеалният подход е да изключвате телефона от мрежата, когато той достигне 100%, или да използвате зарядно устройство с интелигентни функции, които спират зареждането, когато батерията е пълна.

Друг фактор, който трябва да вземете предвид, е температурата. Екстремните температури, както високи, така и ниски, могат да навредят на батерията на вашия смартфон. Избягвайте да зареждате телефона си в изключително гореща или студена среда, тъй като това може да доведе до бърза загуба на капацитет. Оптималната температура за зареждане обикновено е между 20°C и 30°C.

Също така е важно да използвате висококачествени зарядни устройства и кабели. Евтините или фалшивите аксесоари могат да повредят батерията на телефона ви, а в някои случаи да представляват риск за безопасността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com