Наградите "Пулицър" отидоха за материали за Тръмп и Путин

1245
Наградите "Пулицър" отидоха за материали за Тръмп и Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Престижните американски журналистически награди „Пулицър“ тази година се присъждат на авторите на няколко статии, отразяващи предизборната кампания на настоящия президент Доналд Тръмп. Материалите се отнасят и до разследване за благотворителни дарения на Тръмп и анализ на цялостния облик на тези избори, пише БГНЕС.

„Дейвид Фарънтхолд от ежедневника „Вашингтон пост“ спечели наградата за национален репортаж заради материала си - „модел за прозрачна журналистика“. При журналистическото разследване е използван нов начин за събиране на сведения. Идеята е била с помощта на потребителите на „Туитър“ да се открият следите на даренията на Тръмп за благотворителни дейности.

За първи път българин печели "Пулицър"

За първи път българин получава престижната награда за журналистика на американската фондация "Пулицър". Отличието е за фотографа на "Р...

Фарънхолд е разследвал неверните твърдения на Доналд Тръмп за неговата щедрост при благотворителни акции. Той разкри също как настоящият президент е хвалил с доста груби изрази пренебрежителното си отношение към жените. Думите му съществуват на видеозапис от 2005г.

Пеги Нунън от „Уолстрийт джърнъл“ бе приветствана за „чудесно представените от нея материали“, посветени на споделените ценности на американците по време на една от най-ожесточените предизборни кампании в страната.

Пулицър за „служба на обществото“ бе присъдена на „Ню Йорк дейли нюз“ и на информационния сайт ProPublica за разкритията на злоупотреби от страна на полицията при прилагането на законодателството за експулсиранията.

Вестник „Ню Йорк таймс“ взе наградата за международен репортаж за усилията на руския п резидент Владимир Путин да разшири руското влияние в чужбина, включително и чрез репрессии и провокации срещу противници на режима.

Държавата още не знае кого да проверява по Panama Papers

Проверка на българите, чиито имена се появиха в Panama Papers, ще има. Това обеща финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Ex...

Наградата „Пулицър“ в категорията „Задълбочен репортаж с пояснения“ бе присъдена на Международен консорциум за журналистически разследвания, информационната служба „Макклачи“ и вестник „Маями хералд“ за материалите за „Панамските документи“. Над серията материали са работили над 300 журналисти с цел разкриване на тайната инфраструктура на офшорните компании.

Наградата „Пулицър“ се връчва от 1917 г. Тази година тя се присъжда в 21 категории, включително и за карикатури, за новинарска и художествена фотография, както и за художествени произведения, поезия, драматургични творби и музикални произведения. Наградата е увеличена от 10 000 на 15 000 долара, но по-важен е престижът, който тя носи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com