Наистина ли е толкова вредно храненето преди лягане?

1607
Наистина ли е толкова вредно храненето преди лягане?
Снимка: iStock/Guliver

Правилното хранене става все по-популярно с всеки изминал ден, но наред с полезните препоръки се разпространяват и митове, които нямат научна обосновка. Например фактът, че след 18 часа е абсолютно невъзможно да се яде, в противен случай телесните мазнини и излишните килограми директно ще атакуват вашето тяло по време на сън. Звучи, разбира се, страшно, но не отговаря на действителността. Ето защо тези, които се грижат за здравето си, трябва да разберат защо наистина не можете да ядете през нощта и дали има изключения от това правило.

Причина, поради която не трябва да ядете през нощта

Колко време след хранене е добре да се пие вода

Има много храни, при които не е препоръчително да пием вода. Правейки това, можем да се разболеем. Или може да се наложи да се сблъскам...

Защо е вредно да се яде през нощта и защо такъв нездравословен навик е опасен за тялото? На първо място, бързо наддаване на тегло. Храносмилателната система също се нуждае от почивка и възстановяване на ресурсите, така че работата й се забавя вечер. И изведнъж човек има неустоимо желание да изяде чиния пържени картофи, салата с майонеза, сандвич с наденица и, разбира се, кифличка или няколко шоколада за десерт. И след това да си легне и възможно най-скоро да се опита да заспи. Но ако през първата половина на деня е напълно възможно да се справите с такова изобилие, въпреки че тази диета трудно може да се нарече полезна, то по-близо до нощта тя се превръща в истинско изпитание не само за стомашно-чревния тракт, но и за целия организъм.

В резултат на това, храната не се усвоява напълно и повечето от хранителните вещества не влизат в кръвта, като се абсорбират в тънките черва, а се озовават в дебелото черво, превръщайки се в токсини под въздействието на патогенни микроорганизми. Особено внимание заслужават храни, богати на сложни въглехидрати. Те предизвикват рязък скок в нивата на кръвната глюкоза, която не може да се изразходва по време на сън. В отговор се произвежда инсулин, който е отговорен за неговото разграждане и превръща глюкозата в мастни резерви.

Защо не можете да ядете, камо ли да преядете преди лягане? От медицинска гледна точка, в допълнение към неизбежното наддаване на тегло и нарушаване на здравата микрофлора, има няколко допълнителни причини:

·        Естественото възстановяване и обновяване на клетките, за които природата е отредила нощно време, е възможно само на празен стомах. Ако тялото по време на сън трябва да хвърли всичките си сили в обработката на обилна и гъста късна вечеря, просто не остават ресурси за подмладяване и попълване на енергийните резерви. Така че тези, които обичат да си лягат редовно, като похапват правилно, рискуват да остареят преждевременно.

Най-добрите решения за преодоляване на хранителната зависимост

Няма кръвни изследвания или лабораторни изследвания, които да диагностицират наличието на хранителна зависимост. Подобно на други разст...

·        Храната, влизайки в тялото, активира работата на панкреаса, чиито ензими са необходими за разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати. Успоредно с това, се увеличава обемът на произведената жлъчка, която участва в процеса на храносмилане. В същото време перисталтиката на дванадесетопръстника се забавя по време на сън и тежката храна, особено в големи обеми, не може да я преодолее.

·        Рискът от развитие на хипертония, атеросклероза и повишена чупливост на стените на кръвоносните съдове се увеличава. Това е резултат от излишък на глюкоза в кръвта, която е пагубна за колагена, протеин, отговорен за здравината и еластичността на кръвоносните съдове. Освен това няколко месеца редовни тежки закуски преди лягане водят до образуване на атеросклеротични плаки и кръвни съсиреци.

·        Заспиването след тежка обилна вечеря е много по-трудно, а когато заспите, сънят  ви може да бъде неспокоен, пълен с кошмари, след което е трудно да започнете новата сутрин в добро настроение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com