Най-дъждовните места в света

2346
Най-дъждовните места в света
Снимка: iStock

Идеалната почивка за мнозина е неразривно свързана със синьото море, яркото слънце и топлото море. Но ако обичате да седите тихо и да слушате звука на дъждовните капки по прозорците или ако предпочитате да се разхождате под дъжда, трябва да отидете някъде, където подобно време не е необичайно. Ето някои от най-дъждовните дестинации в света.

Кикори, Папуа-Нова Гвинея

Държавата Папуа-Нова Гвинея заема територия предимно в източната част на остров Нова Гвинея, в западната част на Тихия океан, недалеч от Австралия. Тази страна винаги е гореща и влажна. В някои райони вали цял ден по всяко време на годината. В по-малките острови валежите са особено много. Едно от местата, където постоянно вали, е село Кикори, разположено в делтата на едноименната река. Валежите в тази област достигат до 5840 мм.

Андагоя, Колумбия

Това селище е широко известно с постоянно и равномерно топлия си климат. Температурата тук е почти една и съща през цялата година – 27 градуса по Целзий. Трябва да се отбележи, че температурната разлика между зимните и летните месеци е минимална - 0,7 градуса. Този регион е изключително влажен. Най-сухият месец е декември, когато падат около 500 мм валежи, а най-влажният месец е май, тогава стойностите достигат 650 мм. Средното годишно количество е над 6800 мм. И интересното е, че валежите в тропическите гори обикновено са през деня - но в Андагоя вали главно нощем.

Езерото Хендерсън, Канада

Остров Ванкувър се намира на западния бряг на Канада, в провинция Британска Колумбия. Труднодостъпните му места все още са покрити с вековни гори. Островът има влажен климат, така че много дървета тук достигат необикновени височини. Сред тези места можете да се полюбувате на най-високия смърч в Канада, който е висок почти 95 метра, въпреки че обикновено тези дървета не надвишават 30-50 метра. Неслучайно едно от най-влажните места се намира на същия остров. Това е езерото Хендерсън. В района, разположен близо до това езеро, падат почти 7000 милиметра валежи годишно.

Беленден Кер, Австралия

Щатът Куинсланд се намира в североизточната част на Австралия. В северната му част планинската верига Беленден Кер се простира на 65 км. Този регион се счита за най-влажния в Австралия. Небето през дъждовния сезон е непрекъснато покрито с облаци, влажността на въздуха остава на постоянно ниво около 85%. Температурата се запазва на сравнително средно ниво - от 24 до 26 градуса. Височината на планината не е нещо особено - 1593 м, но годишните валежи в района са над 8000 мм. Интересното е, че самата Австралия се смята за един от най-сухите континенти – над нея като цяло падат 5 пъти по-малко валежи, отколкото в Африка.

Кибдо, Колумбия

Град Кибдо е разположен в непроходима зона на джунглата. Особено атрактивен е за любителите на екологичния туризъм, защото тук има уникална флора и фауна. Някога Кибдо е бил регион с огромни запаси от благородни метали. Валежите варират от 8989 до 10 700 мм годишно, но през 1939 г. е регистриран рекорд: 15 058 мм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com