Най-дългата река в Азия

46527
Най-дългата река в Азия
Снимка: cq19690527 / Pixabay

Името на Яндзъ точно това означава: „Дългата река“. Напълно подходящо название за най-дългата река в Азия и третата в света – след Амазонка и Нил, а според други твърдения – четвъртата, като настояват, че третото място принадлежи на Мисисипи. Но да оставим китайците и американците да си мерят колко са им дълги реките – а ние да разгледаме Яндзъ.

Нейната дължина е 6300 километра. Тя е една от най-важните транспортни артерии на Китай. Също предлага твърде красиви и живописни круизни пътешествия. При това, круизите по Яндзъ са чудесен начин да видите максимален брой китайски вътрешни пристанища и градове. На разположение на туристите са всевъзможни плавателни съдове - от малки лодки до големи круизни кораби с красив дизайн, които са и най-популярни. Недостатъкът на по-големите кораби обаче е, че подобни круизи са доста скъпи, особено ако пътувате в първа класа. Повечето от големите пристанищни градове по реката предлагат круизни маршрути или традиционни местни рибарски лодки, които срещу скромно заплащане вземат няколко допълнителни пътници.

Коя е най-пълноводната река в България?

Най-пълноводната река в България е р.Марица Марица е река, която тече в Югоизточен Балкан през Балканския полуостров Европа. Тя е с дъ...

По време на пътуването по Яндзъ можете да видите останки от древната китайска цивилизация - стари крепости, храмове, имения и други забележителности. Най-живописни гледки - стръмни планински вериги с клисури и опасни бързеи, предлага горното течение. Ледникът Цзян-гендижу, където се ражда тази река, се намира на Тибетското плато. Яндзъ в края на своя маршрут, северно от Шанхай, се влива в Източно-китайско море.

Климатът на горното течение и делтата е твърде различен. В района на изворите, сред ледниците, температурата на въздуха понякога пада до минус 45 градуса - а дебелината на ледената покривка достига 120 м. Всъщност, това са огромни хранилища на прясна вода. Зимата е сурова, със силни ветрове. Лятното време става плюс 15 градуса, но хладните дни и дъждове също не радват особено. В делтата климатът е много по-мек и по-топъл.

Наводненията са редовно явление през лятото по време на мусоните. Тогава на места нивото на водата се повишава до 20 метра (!). Откъм морето на 700 километра нагоре по реката се издига приливна вълна с височина 4.5 метра.

Яндзъ има 700 притока - големи и малки, които придават и нейното пълноводие. Реката е със сравнително неголяма ширина, поради което е удобна за изграждане на многобройни мостове, които подобряват инфраструктурата на Китай. Въобще, Яндзъ и нейният басейн предоставят най-голямата част от корабните маршрути в Китай. Тук има 1400 пристанища и почти 10 хиляди по-малки пристана. Обемът на товарния трафик по реката е огромен – средно 3.05 милиарда тона годишно.

Най-голямата река в България

Най-голямата сред реките на България е река Дунав. Името й идва от най-голямата равнина – Дунавската равнина. Благодарение на рек...

Язовирът „Трите клисури“, построен на Яндзъ, съдържа 39 милиарда тона вода. Тази невероятна маса е нарушила тектоничното равновесие в земните недра и в този район земетресенията станали толкова чести, че 1.3 милиона китайци трябвало да бъдат преселени.

Същият язовир, чрез чудовищната инерция на изпуснатата вода, веднъж повлиял на въртенето на планетата – Земята се забавила с 0.06 микросекунди. В същото време Северният полюс се изместил с 2 см.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com