Най-голямата черна дупка във Вселената, която изчезва безследно

6288
Най-голямата черна дупка във Вселената, която изчезва безследно
Снимка: Alexander Antropov / Pixabay

Астрономите са изгубили от поглед свръхмасивната черна дупка, която се е намирала в галактиката Abell 2261. Учените не са могли да открият никакви следи от съществуването на космически обект. Според Sciencealert изчезването на една от най-големите супермасивни черни дупки във Вселената повдигна въпроси в научния свят, тъй като няма доказателства за каквато и да е активност в изследвания регион.

Abell 2261 е клъстер от галактики, представляващ гравитационно свързана система от галактики, една от най-големите структури във Вселената. В центъра на Abell 2261 е нейната най-ярка галактика, A2261-BCG, с най-голямото регистрирано галактическо ядро, около 10 000 светлинни години в диаметър.

Въз основа на масата на галактиката трябва да има черна дупка с маса на ядрото от поне три до 100 милиарда слънчеви маси. За сравнение, свръхмасивната черна дупка на Млечния път е само четири милиона слънчеви маси.

Ще попадне ли някога Земята в черна дупка?

Но вместо излъчването, което е характерно за активна свръхмасивна черна дупка, ядрото на A2261-BCG е изпълнено с дифузна мъгла от ярка звездна светлина. Никакви намеци за черна дупка не могат да бъдат открити с помощта на телескопите Хъбъл или Чандра.

Сега екип от астрономи, ръководен от Кайхан Гултекин от Мичиганския университет, тества хипотезата, че A2261-BCG може да е изхвърлил черната дупка.

Тази идея съответства на теоретичната логика за съществуването на гравитационно свързана система от галактики, която в съответствие със съвременната астрономия на гравитационните вълни може да се слива с други галактики. В този случай свръхмасивните черни дупки в центъра на тези сливащи се галактики също се комбинират, спираловидно една към друга, за да се превърнат в една голяма черна дупка. Когато свръхмасивните черни дупки се сливат, гравитационните вълни пулсират през пространство-времето. И теоретично, отката може да хвърли комбинираната черна дупка в посока, обратна на гравитационните вълни.

Всяка черна дупка е различна вселена: може би ние живеем в една от тях

За да намерят следи от черна дупка, учените се опитаха да определят нивото на нейната активност. Оказа се, че последната активност на обекта е регистрирана преди около 48 милиона години. Астрономите също обърнаха внимание на характеристиките на A2261-BCG и установиха, че плътността на горещия газ намалява, когато се приближава до центъра, а най-концентрираната плътност на газа се намира не в средата на ядрото, а около него.

Радиацията от черна дупка може да се види само когато е захранвана. Следователно липсата на радиация не показва липсата на самия небесен обект в центъра на A2261-BCG. Или черната дупка не е активна в момента, или нейната активност е твърде ниска, за да бъде открита от съвременните телескопи. Експертите също мислят за друга хипотеза за изчезването на черната дупка, може би тя е била хвърлена много по-далеч - извън границите на изследваната област.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com