Най-източната точка на България – ще я познаете ли?

10779
Най-източната точка на България – ще я познаете ли?
Снимка: Pexels.com

За разлика от най-западната точка на страната, която е трудна за определяне, тъй като за нея има повече от един претендент, най-източната точка на България е не само ясна, но и популярна, тъй като е разположена на морския бряг.

Коя е най-източната точка на България?

Най-източната точка е нос Шабла, намиращ се на 6 километра от Шабла в област Добрич. Нос Шабла е популярен не само защото е най-източната точка на България, но и с морски фар по френски проект, издигнат там. Годината на построяването на фара – 1856-та, както и височината му – цели 32 метра и 132 стъпала до върха му, на който е гръмоотвод с позлатен връх, позволяват този морски фар да бъде определен като най-старият и най-високият у нас.

Късноантична крепост, оставена на морските стихии

Именно възрастта и размерите на фара допринасят не просто за неговата популярност, но и за тази на нос Шабла като цяло – факт, който допринася мнозинството българи да знаят, че това е най-източната точка на България. Повече от половин век фарът е действащ и изпълнява своята работа да указва пътя на мореплавателите в Черно море и да ги предпазва от затъване в плитките води между нос Шабла и село Тюленово. 17 морски сили е видимостта на бялата му светлина в ясно време.

Любопитен факт е, че единствената жена, пазач на фар, в историята ни е работила именно тук – на фара на нос Шабла. Тодорка Хаджииванова и съпругът ѝ са посветили дълги години от живота си именно на фара на нос Шабла – най-източната точка на България и в полза на мореплавателите. Наследникът им – техният син – попива любовта към морето от своите родители и също поема по пътя им, отдавайки най-смислените години от живота си в служба на фара и в помощ на мореплавателите.

За идните поколения фарът пази послание от отдалите живота си на мореплавателите - неговите пазачи. Посланието, вградено в стените на фара, следва да бъде отворено и прочетено чак през 2056 година.

Шабла: Мястото, на което да си завреш носа това лято!

Нос Шабла и рибарско селище Кария

Нос Шабла е известен и със стръмните си брегове, отличаващи се и със значителна височина от около 10 метра. Освен с бреговете си, с факта, че е най-източната точка на България и че там е разположен най-старият черноморски фар, носът е популярен и с разположеното наблизо рибарско селище Кария – единственото у нас, което е официално регистрирано с постановление. Селището е живописно кацнало на самия бряг, с малки вилички на два етажа, обгърнати от малки дворчета водещи до малки безименни улички.

Строежът му започва в края на миналия век – 1998 година, а в настоящия се работи за подобряване на инфраструктурата и удобствата като изграждане на пречиствателна станция с цел подобряване на битовите условия за живот в рибарското селище. Там, близо до най-източната точка на България, може да опитат несравнима като вкус рибена чорба и да се потопите в старите истории, които безмълвно разказва старият фар, загледани в безкрайната шир на морето. Мястото има своята неподправена красота, чар и истории, които ще ви запленят, и ви препоръчваме горещо, ако лятната ви почивка ви е довела до Северното Черноморие, да посетите нос Шабла – най-източната точка на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Диетолог: 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот
Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Вълшебното хапче за безсмъртие все още не е изобретено. Но лекарите обръщат голямо внимание на удължаването на активния и здравословен живот....