Най-полезната напитка за януари

970
Най-полезната напитка за януари
Снимка: iStock

От греяната ракия, пълна с ароматни подправки, през чашата вино до горещото и вкусно мляко с канела и какао – зимата ти поднася разнообразие от съвършени вкусове и аромати в чаша, които стоплят тялото и душата ти. Алкохолните питиета и коктейли, подходящи за зимата, навярно са ти до болка познати. Те обаче са подходящи за всеки и не може да ги комбинираш с редица медикаменти. Необходим ти е вариант от безалкохолни изкушения, подходящи за мразовития януари. Коя е сред най-подходящите и полезни напитки този месец, която ти препоръчваме да опиташ?

Най-полезната напитка през януари е безалкохолен плодов коктейл, пълен с подправки, който може при желание и възможност да се комбинира и с малко червено вино – ябълковият сироп с карамфил. Ябълките са любим зимен плод, който носи аромата на ябълков пай, празници и приятно изживяване, а карамфилът е подправка, идеална за януари.

Напитката от авокадо, която топи мазнините

Авокадото има не само детоксикиращ ефект, но и стимулира изгарянето на мазнини, а поради високото съдържание на фибри е ефективно средс...

Защо ябълков?

Ябълките според мнението на диетолози помагат да се избегнат кислородният глад и някои проблеми със сърцето и съдовете. Това е особено полезно през зимата в сезона на вирусните инфекции, засягащи дихателната система. По думите на ендокринолога Залина Гусова благотворното въздействие върху дихателните органи се дължи на факта, че ябълките са богати на желязо.  То помага образуването на достатъчен брой червени кръвни телца, които доставят кислород до тъканите и органите. Това е от ключово значение за страдащите от бронхит, характерен в сезона на грипа и на Ковид.

Защо карамфил?

Ароматната пикантна подправка е стопляща и ценна за здравето. Богата е на цинк, фосфор, калий, мед, желязо, магнезий, калций, манган. Цинкът е полезен помощник за поддържане на имунната система в добро състояние и е препоръчван за януари, когато върлуват вируси. Приемът на подправката под формата на чай или добавена в безалкохолен коктейл като ябълковия поддържа дихателните органи в отлично здраве и стимулира собствените защитни сили на организма. Карамфилът е ефективен и при инфекции от вирусен, бактериален и гъбичен характер. Отличен антиоксидант, той оказва полезно въздействие върху цялото тяло. Приемът на карамфил помага и за контрол на теглото. Това го прави особено полезен през януари, когато сме преяли по време на дългите празнични трапези и сме натрупали малко килограми. Този месец дните са все още къси, нощите дълги, а времето мразовито, което ограничава и двигателната активност. Карамфилът ще се погрижи да съхраниш тънката си талия.

Защо всички започнаха да варят лимони? За какво помага напитката?

Лимоните са едни от най-полезните плодове в света. Те са сред първенците по съдържание на витамин C. Неслучайно всеки специалист би ни ...

Студените месеци водят и до обаждане на стари болежки, ограничена подвижност и болка в ставите и костите особено при страдащите от артрит. За да облекчат състоянието си, болните използват от незапомнени времена карамфил със зехтин.

Тези благотворни върху организма въздействия на подправката я правят идеална компания на ябълките в коктейла ви за зимна вечер с книга пред камината. Ако обичаш вино и не ти е противопоказано, добави малко за цвят и аромат. Наздраве!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com