Най-полезното растение според китайските лечители!

7881
Най-полезното растение според китайските лечители!
Снимка: iStock

Ориз и морски водорасли нори - тайната на дълголетието на японците

Ламинария и малките синьо-зелени водорасли Спирулина са най-употребявани от човека.

Много хора я знаят като морско зеле, но всъщност има много видове Ламирания. Най-популярна е японската.

Водорасли изчистват акнето

Ламинарията снабдява нашия организъм с огромни количества полезни вещества: йод, фосфор и различни микроелементи. Тя е много богата на целулоза, която е основата на всяка здравословна диета и осигурява нормалната работа на стомашно-чревния тракт и на целия организъм, като цяло.

Спирулина е микроскопично спираловидно водорасло, растящо както в солена, така и в прясна вода, а днес Спирулина се преработва в таблетки и прахчета, които се добавят към храната.

Японските водорасли в гастрономията

Араме

Това са много широки водорасли с тъмнокафяв цвят. Те са с много мек вкус и хрупкава текстура. Продават се в изсушен вид, тънко нарязани. Използват се щедро в японската кухня: в предястия, тестени продукти, супи и печени ястия. Понякога се използват под формата на прах като добавка към зеленчукови или рибни блюда.

Уакаме

В него се съдържа голямо количество калций - 15 пъти повече, отколкото в млякото. Това са дълги тъмнозелени или тъмнокафяви водорасли. Те са сладки и нежни и малко наподобяват вкуса на стридата. Най-често се използват за супи и салати.

Комбу

5 храни с безспорна полза за здравето ти

Няма човек, който да не е на ясно с отдавна утвърдените правила за по-дълъг и здравословен живот. Спортът, достатъчно сън, избягването ...

Това са широки и плоски водорасли с тъмно маслинен цвят. Най-често ги добавят към ястия с фасул и зеленчуци. От тях се приготвя и бульон, който притежава специфичен морски аромат. Те притежават достатъчно силен аромат, което позволява едно парче комбо да се използва два-три пъти. Ако по водораслото има тънък бял слой, не го измивайте. Той е безвреден и е "отговорен" за силния аромат.

Нори

Тези водорасли са богати на протеини, фосфор и витамин А. Продават се изсушени. Те са блестящи и много тънки. Цветът им е от тъмнозелен до черен. Именно в тях се увива сушито. Понякога, ситно нарязани, се добавят към ориза.

Хизики

Хизики са водорасли с тънки стебла в тъмнокафяв цвят. По консистенция приличат много на спагетите. Изсушените хизики имат черен цвят. Преди употреба те се накисват и обемът и се увеличава от 3 до 5 пъти.

Вегетарианците ще се наслаждават на вкуса на бекона

Учените от университета на Орегон (САЩ) са отгледали необичаен вид тъмночервени водорасли с вкус на бекон. Тъмночервените водорасли, и...

В този вид водорасли има много желязо и калций. Могат да се ядат сурови или сварени на много бавен огън в сладък соев сос. Разноцветните червени и зелени водорасли тосака могат да послужат като прекрасна украса на всяко рибно блюдо.

Кулинарни експерименти

Морските водорасли се предлагат в замразен, осолен, маринован и изсушен вид. Те могат да се добавят към супи, рибни ястия, от тях се правят много вкусни салати, а в Япония са незаменим компонент при направата на суши. Водорасли ядат всички и навсякъде.

Имате махмурлук? Яжте водорасли

В много страни кафявите морски водорасли се използват като стабилизатори и сгъстители за увеличаване обема на хранителните съставки, като желиращи добавки и като компоненти за подобряване на вкусовите и ароматните свойства на основния продукт. Алгинатите - продукт, който се получава след преработката на водораслите, се добавят постоянно за подобряване структурните качества на продукти като майонеза, кремове, маргарин, сосове, сирена т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com