Най-скъпите видове чай в света

3991
Най-скъпите видове чай в света
Снимка: cro magnon13 / Pixabay

Ароматният, освежаващ и горещ чай благодарение на своите лечебни, подмладяващи свойства и изящен вкус, е втората по популярност напитка в цял свят (разбира се, след водата). Но има видове, за които много хора даже не знаят, че съществуват.

Колекционен "Пуер" – 133 долара/кг. Колекционният „Пуер“ е произведен от листата на вековни дървета. Точно както във винопроизводството има области със запазени марки, така и в производството на чай има региони, където растат най-качествените пуери. Такъв чай, както най-добрите вина и коняци, трябва да отлежи години, за да разкрие най-високите си качества.

Защо британците слагат МЛЯКО в чая си

Не става въпрос за вкус. Тъй като времето става по-хладно, повечето хора се обръщат към горещо какао, чай и други уютни напитки. Вмест...

Чай „Тиенчи“ - 170 долара/кг. Тиенчи е определен вид женшен с произход Югозападен Китай. Цветовете и коренът му се ползват в медицината. Чаят „Тиенчи“ е един от най-лековитите чайове в света. Използва се от векове за лекуване на безсъние, кожни обриви и световъртеж. Цветовете на тиенчи приличат на малки цветчета броколи и са високо търсени в цяла Азия. Събиран само в провинция Юнан, чаят има прохладен ментов аромат и мирис на женшен.

Чай „Пу-ерх“ - 1000 долара/кг. Ферментирал чай с наситен вкус, който става все по-ценен с времето. Събира се в китайската област Юнан. Визуално наподобява шепа сухи листа, ала всъщност представлява изпражненията на различни видове насекоми, които се хранят с чаени листа. Китайските фермери с пинсети и лупа събират изпражненията им. Крайният резултат е ободряващ чай с лековити свойства.

Златни чаени главички - 3000 долара/кг. Специфичен чай, който се бере в една-единствена планина в света, един-единствен ден годишно. За събирането му се използват златни ножици, с които се реже върхът на чаеното дърво. Чаените върхари се сушат на слънце, слагат се в затворени контейнери, където отделят полифенолите си, пожълтяват и излъчват фин цветен аромат. Сетне се боядисват със злато 24 карата – и по тази причина готовата напитка блести. Това е истински императорски чай и се продава само от Сингапур по интернет.

Чай „Тегуанин“ - 3000 долара/кг. Това е чай тип „улун“ - микс от полуферментирали чер и зелен чай. Има специфичен аромат на кестен и тежки, твърди листа. Приготвянето му е твърде сложно, на няколко етапа. Веднъж събрани, листата се изсушават на слънце, оставят се да се охладят, сушат се отново с различни окиси, навиват се на руло, фиксират се, пак се изсушават и се пекат.

Не пийте чай по време на хранене

Повече от нас имат навика, докато се хранят да консумират някаква напитка - портокалов сок, сода, вино или бира. Но според ново проучва...

Чай „Да-Хонг Пао“ - 1.2 милиона долара/кг. Истинският цар сред чайовете! Названието му означава „разкошна червена мантия“. Разновидност на китайския чай „улун“. Според някои историци, именно това била една от най-секретните тайни на китайската династия Мин (1368-1644). Легендите гласят, че болната майка на императора се излекувала с този тайнствен чай. Императорът изпратил войници да открият лечебния чай. Те намерили четири непознати чаени храсти - три от тях оцелели и до днес. Наистина чай от легендите. Той реално притежава лековити свойства и е ценно китайско природно богатство. С него се даряват почетни гости. Не се продава в магазините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com