Накиснете листата в този разтвор за лесно завиване на зелевите сарми

7710
Накиснете листата в този разтвор за лесно завиване на зелевите сарми
Снимка: Facebook

Сармите – ястие, характерно и традиционно за родната кухня, както и за тези на другите европейски народи и на Азия, присъстват често на трапезата ни както в делниците, така и в най-светлите празници – вероятно сте свивали сармички на Бъдни вечер и Коледа или поне сте хапвали, приготвени от друг. Думата сарма произхожда от Sarma dolma – от турски език. Сармите у нас и в Европа си приличат като вид, вкус, плънка и начин на приготвяне. Използват се зелеви или лозови листа, в които се сгъва плънката – ориз с месо, кайма, зеленчуци, различни варианти на подправки.

Сармичките са вкусни и предпочитани на трапезата, но изискват време и търпение за приготвянето им особено ако ги свивате с малки размери. Вероятно сте се чудили как да свършите тази важна задача по-лесно и бързо, как да спестите време и усилия и да се справите с твърдите зелеви листа, които усложняват ситуацията и далеч не допринасят за вкуса на ястието. По-лесно завиване на зелеви сарми е напълно възможно, ако знаете как да направите листата по-мекички. Този елементарен за приготвяне разтвор ще ви помогне да се избавите от твърдостта на листата на зелето, да свиете сармите по-бързо и с по-малко усилия, а самите те да станат по-вкусни и по-крехки.

Сосът, който прави сармите 2 пъти по-вкусни

Разтвор за омекване на зелевите листа и по-лесно завиване на зелевите сарми

За да направите зелевите листа по-меки, може да ги накиснете в разтвор от вряла вода с щипка лимонена киселина в нея, след което да сварите за 2-3 минутки още веднъж листата, нищо че са готови за употреба. Този разтвор с лимонената киселина и най-вече самата киселина ще предпази листата от разпадането им по време на варенето, което пък е важно, за да омекнат и да ви е по-лесно последващото завиване на зелевите сарми.

С какъв ориз се приготвят перфектните сарми - всяка домакиня трябва да знае това

Други начини за по-лесно завиване на зелевите сарми

Когато приготвяте зелевите листа за сармите през зимата, важно е да изберете подходящите зелки с подходящите листа – не всяко зеле става за сармички. Малки кочани, тънки листа, малки зелки, сорт – това са основните неща, на които следва да обърнете внимание. Ако сте сложили подходящото зеле в бурканите, въпросът с лесното завиване на зелевите сарми ще отпадне. Ако сте пропуснали този момент, има и друг начин да направите зелевите листа по-меки освен трика с разтвора. За него ви е нужна микровълнова фурна. Поставете листата в подходящ съд и ги сложете в микровълновата за около 5 минутки. Експертите са категорични, че това е сред най-лесните, бързи и ефективни начини да се справите с твърдите зелеви листа, с които не само че се свиват трудно сармичките, пукат се листата, пада плънката, но не стават и достатъчно крехки листата и дори след готвенето са безвкусни и хрупащи.

Освен киснене в разтвор, варене, приготвяне в микровълнова фурна има и друг метод, обещаващ омекване на листата – ако се държат във фризера на студ. Не можем да гарантираме ефективността на този метод, тъй като не сме го изпробвали лично, но не е проблем да тествате по няколко зелеви листа от тези, които имате в дома си, използвайки всеки един от изброените и описани методи, след което да изберете най-удачния за вас, който се е проявил и като най-ефективен за вашите зелеви листа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!
Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Православните вярващи ще празнуват Великден на 5 май. Един от основните символи на този важен християнски празник са шарените яйца. Обаче традиционните...