Напукани устни – как лесно можем да се справим с тях?

2226
Напукани устни – как лесно можем да се справим с тях?
Снимка: iStock

Устните са перлата на лицето ви – те изричат вълшебни слова, целуват, докосват детското чело, за да проверят за температура, вкусват храната, разтягат се в усмивка от щастие. Всяко докосване обаче може да бъде не особено приятно, ако устните са напукани. Причините за напуканите устни могат да бъдат както свързани със различни здравословни проблеми, така и с липса на грижи за тях, вредни навици – като облизване, хапане  особено в студа, изгаряне от жарките слънчеви  лъчи през лятото, ако забравим слънцезащитата, както и от още дузина причини.

Решението за напукани устни зависи от причината за състоянието. Действията, които ще ви помогнат и следва да бъдат предприети при напукване от заболяване и липса на витамини например, се различават коренно от тези, които ще са адекватни при напукване от вятър, слънце или студ. За да се справите с проблема напукани устни, е необходимо първо да идентифицирате причината, след което да предприемете нужните действия.

Без напукани устни през студените дни – ето как се прави

Напукани устни – лесни решения за тях

Американската асоциация по дерматология съветва страдащите от напукани устни какво да избягват и какви съставки в грижата за нежната им кожа да предпочетат. 

-          При напукани устни категорично и строго се препоръчва да се преустанови употребата на евкалипт и камфор, мента, ланолин, цитрусови плодове, салицилова киселина, фенол.

-          Напуканите устни ще ви бъдат благодарни, ако изберете продукти за грижа и продукти от декоративната козметика, съдържащи рициново или конопено семе, шеа, вазелин. Препоръчва се и употребата на продукти за грижа и разкрасяване на устните без аромати и оцветители – колкото е възможно по-чисти.

-          Напуканите устни се нуждаят от слънцезащита и ще ви бъдат благодарни, ако се погрижите за тях с слънцезащитни съставки като титанов оксид или цинков оксид. Слънцезащитата е особено важна, ако именно изгаряне и УВ лъчите са в основата на напуканите устни, но дори причината да е друга, наранените устни трябва да бъдат адекватно предпазени от допълнително увреждане с употребата на адекватен продукт. Слънцезащитата не бива да се пренебрегва и през зимата особено в планината и по време на практикуване на зимни спортове.

-          През деня е добре да не се нанася системно сухо червило или дълготрайно такова, а балсам, гланц или друг омекотяващ, хидратиращ продукт за грижа с масла. Още повече, че сухите дълготрайни червила стягат и създават по-големи проблеми, белене и лющене, а и самото червило стои грозно и нелицеприятно на напукани устни.

10 причини защо се напукват устните

-          Общата хидратация на организма е важна за решаване на проблема с напуканите устни. За да са хидратирани устните, напукани, сухи и груби, е важен адекватният прием на вода. Овлажнителят в спалня може да бъде особено полезен при напукани устни особено ако дишате през устата си през нощта.

-          Преустановяването на вредните навици е сред първите стъпки за решаване на проблема с напуканите устни. Важно е да се избягват чоплене, дърпане, системно намокряне, облизване на устните и прочие. Колкото по-често се навлажняват устните с език, толкова по-тежък става проблемът с напукването им.

Не забравяйте, че напукването може да е от здравословен произход и е важно да обсъдите с дерматолога си всичко, което ви интересува.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com