Научете колко протеин има в едно обикновено яйце!

2259
Научете колко протеин има в едно обикновено яйце!
Снимка: iStock

Освен че играят извънредно значима роля в развитието на клетките, протеините (белтъчините) са основен елемент в изграждането и поддържането на всички органи и тъкани в тялото. За да достигнете необходимите ви количества аминокиселини на ден, е важно да включите поне един източник на белтъчини във всяко хранене.

Налице е огромно разнообразие от храни, богати на тяхно съдържание: месо, соя, риба, сирене, яйца, мляко. Сред тях яйцата са един от най-достъпните и лесни за приготвяне продукти. А ако дори пържени яйца ни е трудно да сготвим, то поне за варени гарантирано ще ни стигнат уменията, нали така?

В този смисъл е добре да разберем колко белтъчини има едно яйце, по колко яйца да ядем на ден и как да ги включим в менюто си?

Количеството белтъчини, необходими за човека, зависи най-вече от теглото му. Препоръчителните диетични дози варират около 0.8 г белтъчини на килограм. Тоест, тежащият 60 кг човек е необходимо да приема 48 г протеини на ден. Друг важен въпрос е, че това количество е нужно да бъде разделено между различните хранения с цел организмът да поема хранителното вещество плавно и равномерно в продължение на часове. Желателно е да се сменят източниците на белтъчини – тоест, да консумирате различни храни. Тази практика помага за равномерното усвояване и на други макро- и микронутриенти: целулоза (фибри), мазнини и витамини.

В какъв вид са най-полезни яйцата?

Ето какво ни разказва диетоложката д-р Татяна Занин

И така: колко белтъчини има в едно яйце?

Обикновеното кокоше яйце съдържа около 6 г белтъчини. По принцип, се препоръчва да се ядат едно до три яйца на ден, като винаги се търсят и други източници на белтъчини. Как да ги включим обаче в менюто си?

В допълнение към разбирането колко протеин има едно яйце, важно е да знаете и най-здравословния начин за приготвянето му. В сравнение с други форми, свареното яйце е с по-малко калории (приблизително 65.7 kcal), като при него ги няма лошите мазнини, образуващи се при пържене. Може обаче да се направят и бъркани яйца (чудесен вариант за закуска).

Две от най-положителните страни на яйцата са практичността и гъвкавостта в начините им на консумация. Те може да се ядат както след тренировка, така и като гарнитура към основните хранения. Ето две бързи и лесни рецепти как да приготвите и включите яйца в менюто си.

Сандвич с варени яйца и майонеза от ленено семе

Съставки: 2 яйца; половин нарязан на кубчета кромид лук; магданоз и лук на вкус; 1 супена лъжица майонеза от ленено семе; 2 филийки пълнозърнест хляб; 1 лист маруля.

Първо сварявате яйцата на среден огън. След като водата заври, броите 8 минути. Изваждате яйцата от водата, обелвате и ги намачквате с вилица. Смесвате размачканите яйца и останалите съставки, намазвате сместа върху филийките пълнозърнест хляб и сервирате.

Не яжте яйца, ако имате някоя от тези болести!

Бъркани яйца с рикота

Съставки: 4 яйца; 2 супени лъжици сирене рикота (в български условия може да се замени с крема-сирене); 1 супена лъжица зехтин; 50 г сирене пекорино настъргано (който намери!); 1 супена лъжица тънко нарязан лук; морска сол 1 щипка; също 1 щипка червен пипер, едро смлян; 1 чаена лъжичка масло от бял трюфел (който намери!); 2 кълнове рукола.

Първо се смесват яйцата и зехтина. Загрявате тиган на среден котлон. Слагате яйцата със зехтина в тигана и бъркате, докато започнат да стягат. Дърпате тигана от котлона, добавяте сиренето рикота и подправяте с щипка сол.

Връщате тенджерата на котлона и бъркате лекичко, докато яйцата достигнат желаната консистенция. Накрая гарнирате с настърган кашкавал (ако някой богат късметлия намери сирене „пекорино“, още по-добре!), зехтин (ако някой богат късметлия намери масло от трюфели, още по-добре!), червен пипер, пера зелен лук и кълнове от рукола.

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com